Het Openbaar Ministerie vervolgt Frits van Eerd voor witwassen. Dat heeft de officier van justitie maandag nu ook formeel bekendgemaakt tijdens een eerste regiezitting in de rechtbank in Assen. De verdenking komt bovenop de al eerder bekendgemaakte vervolging voor corruptie en valsheid in geschrifte.
In september 2022 deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) invallen bij het huis van Van Eerd en bij het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo, het bedrijf van zijn familie waar hij destijds topman van was. Al snel werd duidelijk dat de invallen deel uitmaakten van een onderzoek naar autohandelaar Theo Eggens, die al eerder voor witwassen werd veroordeeld.
Lees ook
Hoe kwam Jumbo-topman Frits van Eerd terecht in de wereld van louche autohandelaar Theo Eggens?
Maandag begonnen de strafzaken tegen Van Eerd en Eggens met een regiezitting bij de meervoudige kamer van de rechtbank in Assen. De twee waren zelf niet aanwezig en lieten zich door hun advocaten vertegenwoordigen. Een reden is volgens Van Eerds advocaat Robbert Jonk dat zijn cliënt bij een voorbereidende regiezitting niets inhoudelijks kan bijdragen. „Bovendien wil hij de aandacht die er is nog even ontlopen”, zei de raadsman, verwijzend naar de vele journalisten in de zaal. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak zullen de verdachten volgens hun advocaten wel aanwezig zijn.
Witwassen
De witwasverdenking heeft te maken met de ruim 448 duizend euro aan contant geld die de FIOD aantrof bij de invallen van twee jaar geleden. Daarvan lag 250 duizend euro op zijn werkplek op het Jumbo-kantoor gevonden, onder andere in een koelkast. Bijna 198 duizend euro vonden de rechercheurs in zijn privéwoning in Heeswijk-Dinther.
Advocaat Jonk wees er tijdens de zitting op dat Van Eerd, een van de rijkste mensen in Nederland, „geen gewone verdachte” is. Hij zei daarmee niet aan te sturen op een voorkeursbehandeling, maar hoopte wel dat de rechter de aangetroffen geldbedragen in het juiste perspectief zou plaatsen. „Of een bepaalde hoeveelheid geld veel is, is voor mijn cliënt anders dan voor de gemiddelde Nederlander.”
De andere tenlasteleggingen, corruptie en valsheid in geschrifte, waren al eerder bekend gemaakt. Volgens het OM heeft Van Eerd zich laten omkopen door Eggens, door giften aan te nemen en die vervolgens te verzwijgen voor Jumbo. Het ging daarbij om 25 duizend euro in contanten, een aantal motoren en dure gereedschapskisten en het gebruik mogen maken van exclusieve auto’s, waaronder een klassieke Mercedes.
De valsheid in geschrifte heeft te maken met een viertal sponsorfacturen die Van Eerd zou hebben laten opnemen in de bedrijfsadministratie van Jumbo. Volgens de officier van justitie zijn die facturen vals: de daarin genoemde bedragen zouden niet alleen zijn bestemd voor de sponsoring van een motorsportteam door Jumbo, maar ook voor privé-aankopen van Van Eerd.
„Van een deel van de goederen moet gezegd worden dat het geen middelen zijn waarmee omkopen voor de hand ligt”, zei advocaat Jonk tijdens de zitting. „Mijn cliënt heeft het idee dat hij bij het OM tegen een muur praat. Hij is blij dat vandaag een begin gemaakt kan worden met het vertellen van zijn kant van het verhaal tegen de onafhankelijke rechter.”
Eggens wordt naast het omkopen van Van Eerd verdacht van belastingfraude en het verstrekken van valse loonstroken waarmee hypotheken werden aangevraagd.
‘Machtsvertoon’
Jonk hekelde tijdens de zitting „het machtsvertoon” waarmee de inval bij Jumbo gepaard ging. Door persberichten, waarin het OM geen namen noemde, werd Van Eerd in verband gebracht met zaken waarvan hij zelf niet verdacht wordt. Daardoor is volgens de advocaat voor zowel Van Eerd als voor Jumbo „de schade onomkeerbaar, wat de uitspraak van de rechtbank ook zal zijn”.
Tijdens de regiezitting mochten de verdachten onderzoekswensen indienen. De verdediging van Van Eerd wil graag dat Wim H., een andere verdachte in het strafdossier, gehoord wordt als getuige. Het bedrijf van H. is betrokken bij één van de facturen waarmee volgens het OM „onder het mom van sponsoring” privéuitgaven van Van Eerd zijn betaald. De rechtbank willigde die wens in. Eerder wilde H., in het verhoor voor zijn eigen zaak, echter niets zeggen.
Het OM en de advocaten van Eggens gaan nog in gesprek om te kijken of ze tot procesafspraken kunnen komen. Op 27 januari komt er een nieuwe regiezitting, waarna de inhoudelijke behandeling volgens plan in juni zal plaatsvinden.