De Volksbank, het moederbedrijf van ASN, SNS en Regiobank, hoort niet in staatshanden te blijven, maar kan het best worden verkocht. Dat concludeert de NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, in een maandag verschenen rapport. De stichting ziet een beursgang van de bank over een jaar of vijf als beste optie, een goed alternatief zou een overname door een investeerder zijn. De demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën, D66) heeft de NLFI-analyse aan de Tweede Kamer gestuurd.
In de Tweede Kamer zijn de meningen over de toekomst van de Volksbank verdeeld. Sommige partijen zien graag dat de bank in overheidshanden blijft om tegenwicht te bieden aan de commerciële banken – onder meer ING en ABN – die de sector domineren. Meerdere politici zien toekomst in een coöperatief model, zoals de Rabobank dat kent: lokale banken die onderdeel zijn van één coöperatie.
De NLFI is geen voorstander van die opties. De stichting stelt dat de Volksbank „uit nood geboren” een staatsbank werd. De producten en diensten die de bank aanbiedt, bieden andere banken ook aan. Daarnaast vervult de Volksbank ook geen „uitzonderlijke rol” bij het veiligstellen van publieke belangen in de financiële sector, aldus de NLFI. Bij een coöperatief model zou het risico zijn dat de overheid in financieel moeilijke tijden alsnog moet bijspringen.
Lees ook
Roland Boekhout moet de Volksbank nu echt klaar maken voor de toekomst