Activisten niet vervolgd voor klimaatactie op beveiligde gedeelte Schiphol

Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland gaat geen van de klimaatdemonstranten vervolgen die op 5 november 2022 het beveiligde deel van Schiphol binnendrongen.

De Koninklijke Marechaussee (KMar) op Schiphol hield toen ongeveer vierhonderd demonstranten aan die meededen aan een klimaatactie gericht tegen het gebruik van privévliegtuigen. De meeste actievoerders wilden zich niet identificeren, of hadden maatregelen getroffen om hun identificatie te bemoeilijken. Zo beschikten ze niet over een identiteitsbewijs of hadden ze met lijm op hun vingers het afnemen van vingerafdrukken lastiger gemaakt. De Marechaussee maakte foto’s van de demonstranten om die vervolgens met behulp van politie-informatie en sociale media te kunnen identificeren.

hoofdofficier van justitieDigna van Boetzelaer Wij betreuren dat in een groot aantal gevallen de identificatie onzorgvuldig heeft plaatsgevonden

Van negentig personen stelt het OM dat die identificatie is gelukt. Van 64 personen heeft het ministerie de juistheid van de identificatie niet meer zelf kunnen vaststellen. En in negen gevallen is volgens het OM sprake van een onjuiste of twijfelachtige identificatie. „Wij betreuren dat in een groot aantal gevallen de identificatie onzorgvuldig heeft plaatsgevonden en dat wij de betrokken personen niet goed hebben geïnformeerd”, zegt hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer. Ze stelt dat de werkwijze rondom grootschalige aanhoudingen wordt aangepast.

Aanvankelijk stuurde het OM een brief naar 176 mensen met de mededeling dat ze gezien waren bij de actie. Bij verschillende mensen bleek dat onjuist. Een aantal personen kon bewijzen dat ze op de dag van de klimaatactie helemaal niet op Schiphol waren geweest.


Lees ook
Ze waren niet bij de demonstratie, maar zitten wel in de database van het OM

Klimaatactivisten op luchthaven Schiphol bij privé-vliegtuigen. Vierhonderd mensen werden aangehouden bij de actie.

Te lang geduurd

Ten aanzien van vier verdachten van wie het OM eerder meldde hen te zullen vervolgen, heeft justitie alsnog besloten die zaken te seponeren. Hoewel over de juistheid van hun identificatie en de bewijsbaarheid van het feit volgens het OM geen twijfel bestaat, speelt het tijdsverloop tot aan de zitting een rol, in combinatie met de beperkte capaciteit bij de rechterlijke macht en de lichtheid van de te verwachten straf. Daarnaast heeft het feit dat een substantieel deel van het onderzoek naar de identificaties niet goed is gegaan of niet meer verifieerbaar is, een rol gespeeld.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat in twintig gevallen gebruik is gemaakt van gezichtsherkenningstechnologie (via CATCH: Centrale Automatische TeChnologie voor Herkenning van personen), maar dat niemand is herkend met behulp van dit systeem.

Deze technologie wordt alleen gebruikt om foto’s van gezichten te vergelijken met die in de databank van de politie. Dat is dezelfde databank waar ook vingerafdrukken in worden opgenomen. In deze beeldbank staan ook politiefoto’s van eerder aangehouden verdachten. „Er wordt dus met deze technologie niet gekeken in andere databases, websites of andere externe bronnen”, aldus het OM.

Onvoldoende zorgvuldig

Van alle aangehouden demonstranten is een foto gemaakt voordat ze werden heengezonden. Van de demonstranten die niet door middel van een legitimatiebewijs of vingerafdrukken geïdentificeerd konden worden, heeft de KMar, op basis van de gemaakte foto’s, verder onderzoek verricht om de identiteit van deze personen te achterhalen. Hiervoor is gebruikgemaakt van zowel gesloten bronnen (zoals politie-informatie) als open bronnen (zoals sociale media). „Deze onderzoekshandelingen zijn onvoldoende zorgvuldig vastgelegd en dat had wel gemoeten. Zo is niet vastgelegd door welke KMar-medewerker, op welk moment en op welke gronden een persoon is geïdentificeerd”, aldus justitie.


Lees ook
Dit betekent de AI Act voor burgers: watermerk bij nepvideo, gezichtsherkenning onder strenge voorwaarden

Voetbalfans laten hun gezicht scannen met een camera, tijdens een test met gezichtsherkenning bij voetbalclub NEC. Gezichtsherkenning bij voetbalwedstrijden mag waarschijnlijk niet meer onder de nieuwe AI Act.