Acties op komst voor behoud vroegpensioen bij zwaar werk

Vakbond FNV verwacht deze maand bij zeker twintig bedrijven en instellingen actie te voeren tegen het verdwijnen van vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Onder meer in de bouw- en zorgsector voeren werknemers protestacties. Bij het spoor, in de Rotterdamse haven en op Schiphol vinden stakingen plaats.

De huidige Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), waarbij mensen met zwaar werk al met 64 jaar kunnen stoppen, loopt tot eind 2025. Over verlenging zijn geen afspraken gemaakt.

De regeling is opgenomen in tientallen cao’s – ook in de cao uitgeverijbedrijf, waar werknemers van NRC onder vallen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gelden die voor zo’n 2,9 miljoen mensen. Hoeveel van hen in aanmerking komen voor vroegpensioen is niet bekend, wel dat de afgelopen drie jaar circa 25.000 werknemers via de RVU met vroegpensioen gingen.


Lees ook

Voor zware beroepen dreigt doorwerken tot de AOW-leeftijd. ‘De laatste maanden voor de eindstreep voelen loodzwaar’

Lawaaiactie dinsdag bij Tweede Kamer van de FNV en Politiebond, voor de verlenging en verbetering van de Regeling Vervroegd Uittreden.

Na protesten uit de bouwsector en van de politie zei minister Eddy van Hijum (SZW, NSC) vorige week dat hij wil praten over een blijvende vroegpensioenregeling. Vakbond FNV is van plan de acties door te zetten.

De Nederlandse Politiebond heeft laten weten dat zijn leden volgende week niet ingrijpen bij een demonstratie van Extinction Rebellion. Ook bij NS zal personeel staken, op woensdag 11 september tussen vier en acht uur ’s ochtends. De grootste vakbond voor rijdend personeel, VVMC, doet niet mee aan de actie. Het is daarom onduidelijk hoeveel treinen er zullen rijden.

Alle 17.000 NS-werknemers vallen nu onder de vroegpensioenregeling. Daar is volgens Karel de Buijzer, bestuurder bij FNV Spoor, genoeg reden voor: „Conducteurs, machinisten en onderhoudsmedewerkers draaien onregelmatige diensten, van ’s ochtends vroeg tot laat in de nacht.” Daar komt bij dat reizigers conducteurs en veiligheidsmedewerkers vaak „ronduit onbeschoft” behandelen. „Dat houd je echt niet vol tot je 67ste.”

Verschillende criteria

Aan welke criteria een werknemer moet voldoen voor vroegpensioen verschilt per cao. De cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg bepaalt dat iemand ten minste 45 jaar in de zorg moet hebben gewerkt. Bij deze cao zijn ongeveer 463.000 werknemers aangesloten. Voor de 213.000 werknemers die onder de ziekenhuis-cao vallen, is dat tien jaar.

In de metaal- en technieksector geldt een ander criterium, vertelt FNV-onderhandelaar Peter Reniers. „Werknemers mogen nu de RVU gebruiken als ze onregelmatige werktijden hebben of een uitvoerende functie.” Volgens Reniers is een regeling in de metaalsector meer dan nodig. „We komen veel versleten gewrichten tegen. 28 procent van de 66-jarigen die onder onze cao vallen, is arbeidsongeschikt. Dat cijfer liegt er niet om.”