ACM tikt gashandelaar op de vingers

Krijgen de Italianen toch gelijk? Een paar jaar geleden, toen de gasprijzen door het dak schoten omdat de Russen de gaskraan hadden dichtgedraaid, kwam er ineens felle kritiek uit (onder andere) dit Zuid-Europeaanse land op ‘onze’ gasbeurs. In Nederland is een de grootste gashandelsmarktplaatsen van Europa gevestigd, de zogeheten TTF-beurs. De prijzen die daar tot stand komen, werken door in heel Europa. Maar malafide handelaren zouden daar met allerlei trucs ‘de markt’ consequent beduvelen, waardoor de gasprijzen kunstmatig nog verder werden opgedreven. ‘Schuldig aan de hoge gasprijzen’, kopten Italiaanse media over de Nederlandse beurs.

Ontkenning tot op het hoogste niveau in Nederland. Ja, er werd wel gespeculeerd op de TTF-beurs, maar dat was gewoon toegestaan en „gezond” zelfs, aldus markttoezichthouder AFM. Van daadwerkelijk verboden marktmanipulatie was echter geen sprake – al werden signalen daarover natuurlijk altijd grondig onderzocht. De markt functioneerde ordentelijk.

En toen maakte een andere markttoezichthouder, de ACM, deze donderdag bekend toch een (niet nader genoemde) grote handelaar op de TTF-beurs „een tik op de vingers” te hebben gegeven vanwege, jawel, „aanwijzingen voor marktmanipulatie”. Het gaat dan wel niet om praktijken die in die bewuste crisisperiode plaatsvonden, maar om afgelopen zomer. Maar toch. Zo brandschoon blijkt de beurs dus niet. Hebben die ‘drank en vrouwen’-liefhebbende Italianen – zoals toenmalig Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem Zuid-Europeanen ongelukkig beschreef in 2017 – toch een punt.

‘Ernstige overtreding’

De praktijken waar de ACM de handelaar op heeft aangesproken, heten in de handelswereld marking the close, en zijn volgens de ACM zelf een „ernstige overtreding”. Partijen die zich eraan schuldig maken, sluiten gedurende een langere periode meerdere contracten af voor levering van gas op een bepaald moment in de toekomst, met een prijs die op de dag van levering wordt bepaald op basis van de beursprijs de dag ervoor.

Vervolgens gaan ze op de dag voor verkoop allemaal orders plaatsen op de gasbeurs om de marktprijs, en dus de contractprijs, flink op te drijven.

Het gevolg: de handelaar maakt dikke winst. Maar „andere handelaren en de Nederlandse en Europese energiegebruikers draaien op voor de kosten”, aldus de ACM in een persbericht. Die moeten immers (veel) meer betalen voor hun gas dan noodzakelijk is.

Een daadwerkelijk overtreding is niet geconstateerd, licht de woordvoerder toe, want de ACM heeft „geen diepgravend onderzoek” gedaan. De toezichthouder heeft een melding over mogelijke marktmanipulatie ontvangen (van wie wil de woordvoerder niet zeggen) en heeft vervolgens de handelaar hierop aangesproken. Die is er daarna onmiddellijk mee gestopt. „Daarom is er ook geen boete uitgedeeld”, aldus de woordvoerder. De ACM zal de handelaar komende tijd „nauwgezet” in de gaten houden.

Voor die andere toezichthouder, de AFM, lijkt de constatering pijnlijk. De ACM benadrukt echter dat zij op een ‘ander stuk’ van de TTF-beurs toezicht houdt. De ACM kijkt naar de daadwerkelijk fysieke handel in gas, zegt de woordvoerder, dus wanneer er echt aardgas door de ene partij aan de andere geleverd wordt. De AFM kijkt daarentegen naar de handel in „financiële afgeleiden” van gas: contracten dus met bijvoorbeeld een levertijd van een maand of een jaar.