Epic Games, de gameontwikkelaar van het spel Fortnite, moet een boete van ruim 1,1 miljoen euro betalen aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat meldt de toezichthouder dinsdag. Het spel zou kinderen onder druk zetten om aankopen te doen. Dat is tegen de regels van de ACM in. Het is niet de eerste keer dat Epic Games wordt beboet voor soortgelijke redenen.
„De praktijken van Epic schaden het vertrouwen in de digitale economie”, schrijft ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. In Fortnite, een online videospel dat gratis gespeeld kan worden, kunnen aankopen worden gedaan om bijvoorbeeld de kleding, zogeheten skins, van de avatar aan te passen.
Met teksten als ‘Get it now’ of ‘Buy now’ zouden spelers worden aangezet tot het doen van deze aankopen. Doordat er bij de aankoop een aflopende timer in beeld is, wordt een gevoel van schaarste opgewekt dat deze spelers nog verder onder druk zet. Deze toepassingen noemt de ACM een „dark pattern”. Fortnite is vooral onder kinderen zeer populair. Kinderen zijn kwetsbaar voor bepaalde handelspraktijken en dus dienen ontwikkelaars daar rekening mee te houden, aldus de ACM.
In 2022 legde de Amerikaanse toezichthouder FTC Epic Games al een boete op van 520 miljoen dollar (ongeveer 482 miljoen euro). Fortnite zou de privacy van kinderen schenden én ze makkelijk aankopen laten doen. Epic Games trof een schikking met FTC maar ontkende noch erkende de aanklacht.
Lees ook
Al die uren Fortnite hóéven niet erg te zijn
Fortnite is een computerspel dat sinds 2017 gespeeld kan worden. Het spel kent verschillende ‘gamemodes’. In de bekendste daarvan strijden honderd avatars op een eiland met elkaar tot er één overblijft. Dat eiland wordt steeds kleiner waardoor concurrenten met elkaar in gevecht moeten.
Voor 10 juli 2024 moet Epic Games een aantal aanwijzingen doorvoeren, stelt de ACM. Daaronder valt dat kinderen jonger dan achttien jaar meer tijd moeten krijgen bij het doen van aankopen in de virtuele winkel.