Accountant BDO krijgt recordboete voor negeren verdachte Russische transacties bij Vitesse

Accountants- en advieskantoor BDO is voor 1,3 miljoen euro beboet door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) vanwege overtreding van de antiwitwaswetgeving. De overtredingen stammen uit de tijd dat BDO accountant was van profvoetbalclub Vitesse en naliet een aantal ongebruikelijke transacties rondom de Arnhemse voetbalclub en de toenmalige Russische eigenaar Valeriy Oyf te melden.

Dat blijkt uit een recent gepubliceerde brief van toezichthouder BFT aan het accountantskantoor, waarover Het Financieele Dagblad heeft bericht. Het draait om drie stortingen van samen 6,2 miljoen euro, die in 2019 en 2020 bij Vitesse binnenkwamen. Volgens de toezichthouder waren deze stortingen afkomstig uit „onduidelijke bronnen” of „ de door de cliënt aangegeven bronnen zijn onwaarschijnlijk of onvoldoende gedocumenteerd”.

Het is de hoogste boete die de toezichthouder ooit heeft uitgedeeld, bevestigt BFT-directeur Yolanda de Groot.

De toezichthouder noemt in het boetebesluit geen namen van betrokken partijen, maar uit stukken in handen van het internationale journalistencollectief ICIJ, waar NRC ook toegang toe heeft, blijkt dat de omstreden transacties plaatsvonden tussen een bedrijf van Oyf en Vitesse.

Roman Abramovitsj

De Russische zakenman Oyf was tot afgelopen mei eigenaar van Vitesse. Hij werd in 2018 eigenaar, toen hij de club kocht van een andere Russische zakenman. Al die jaren waren er onduidelijkheden over de herkomst van het geld waarmee deze Russische zakenmannen de club financierden en de betrokkenheid van hun vriend en zakenpartner, de steenrijke miljardair Roman Abramovitsj.


Lees ook

Oligarch Abramovitsj financierde Vitesse

Vitesse heeft al sinds 2010 buitenlandse eigenaren.

Uit onderzoek van het Britse journalistieke onderzoeksplatform TBIJ en The Guardian in samenwerking met NRC, Trouw en Het Financieele Dagblad naar de financiële administratie van de huidige eigenaar van Vitesse, dat Abramovitsj nog altijd financieel nauw verweven was met Vitesse. De tientallen miljoenen waarmee Oyf de afgelopen jaren Vitesse financierde waren bijna volledig afkomstig van Abramovitsj.

Volgens BDO hoefden de transacties niet gemeld te worden, omdat ze pasten bij de totale garantie die Oyf had afgegeven aan Vitesse

De boete die BFT nu aan accountant BDO heeft opgelegd, heeft betrekking op een garantiestelling van 20,5 miljoen euro die Oyf met een van zijn bedrijven op de Britse Maagdeneilanden aan Vitesse verstrekte. Uit hoofde van die garantiestelling ontving Vitesse in 2019 en 2020 miljoenen waarvan de herkomst onduidelijk was, aldus de toezichthouder. Dit had „onverwijld” gemeld moeten worden.

Volgens BDO hoefden de transacties niet gemeld te worden, onder meer omdat ze pasten bij de totale garantie die Oyf had afgegeven aan Vitesse. Ook noemt het kantoor de boete „onevenredig” hoog.

Licentie ingetrokken

Door alle problemen met de Russische eigenaren dreigde Vitesse vorig jaar om te vallen. Oyf wilde na de Russische inval in Oekraïne de club verkopen aan de Amerikaanse zakenman Coley Parry, die alvast miljoenen in de club stak.

De licentiecommissie van de KNVB keurde die overname echter af. Parry kon niet aantonen waar zijn vermogen vandaan kwam. Intussen werd de licentie van Vitesse ingetrokken, onder meer omdat de club geen sluitende begroting had voor het huidige seizoen en met een miljoenenschuld kampte.

Dat probleem werd later alsnog opgelost door een financiële injectie van lokale ondernemers. Vitesse kreeg op het nippertje een licentie om dit seizoen te voetballen in de eerste divisie. Het wachten voor de Arnhemse club is nu op goedkeuring door de KNVB-licentiecommissie van Guus Franke, een Nederlandse zakenman opererend vanuit Zwitserland, die de club wil overnemen.