AC Milan-doelman Mike Maignan heeft daags nadat hij vanwege racistische bejegeningen vanaf de tribune van het veld is gestapt van zich laten horen via sociale media. In een bericht op X toonde de zwarte doelman zich strijdbaar, en kritisch op de pogingen om racisme rond het voetbal aan te pakken. „We hebben statements, reclamecampagnes en protocollen opgesteld en er is niets veranderd.”
Zaterdag liep Maignan van het veld in de uitwedstrijd tegen Udinese. Fans van de thuisclub maakten „apengeluiden” vanaf de tribune, zo vertelde hij na afloop tegenover Sky Sports. De doelman gaf dat na 26 minuten aan bij scheidsrechters. Kort daarop riep de stadionspeaker het publiek op daarmee te stoppen. Toen dat niet gebeurde trok Maignan zijn conclusies. Samen met zijn teamgenoten, die hem een hart onder de riem kwamen steken – van zijn Nederlandse ploeggenoot Tijjani Reijnders kreeg hij een kusje – zocht hij de kleedkamer op. Na zo’n tien minuten kwamen de AC Milan-spelers weer het veld op om de wedstrijd uit te spelen.
‘Geen op zichzelf staande incidenten’
Maignan wil nu dat „het hele systeem” zijn verantwoordelijkheid neemt. In de eerste plaats de daders die „in anonimiteit in een groep handelden”, maar ook de andere toeschouwers „die alles zagen, die alles hoorden, maar die ervoor kozen te zwijgen”. „Jullie zijn medeplichtig”, zei Maignan tegen hen. Hij voelde de steun van zijn ploeggenoten en eigen club, maar was kritisch over tegenstander Udinese; de spelers bleven op het veld en de club liet het racisme aanvankelijk onbenoemd. Ook autoriteiten als de aanklager die de daders moet bestraffen wees hij op hun verantwoordelijkheid. Vaak komen daders volgens Maignan makkelijk met hun gedrag weg.
Naar verwachting zal de Italiaanse voetbalbond Udinese komende week bestraffen voor het gedrag van de fans. De club liet zondag weten er alles aan te doen om de supporters die Maignan racistisch bejegenden op te sporen. „Als club veroordelen wij elke vorm van racisme en geweld. Wij tonen ons solidair met Mike Maignan”, aldus Udinese in een korte verklaring.
Solidariteit van collega’s
Maignan was blij met alle solidariteit van collega’s, die hem in groten getale bijvielen. De aanvoerder en ploeggenoot van Maignan van het Franse nationale team, Kylian Mbappé, schreef in een solidarteitspost op X: „Nog altijd dezelfde problemen en nog altijd geen oplossing. Genoeg is genoeg.” Maignan besloot zijn eigen bericht strijdbaar: „Het is een moeilijk gevecht, dat tijd en moed zal vergen. Maar het is een gevecht dat we zullen winnen.”
Racisme in het voetbal is een groot probleem. Twee jaar terug werd Maignan door fans van Juventus ook racistisch bejegend. Toen deed hij een vergelijkbare waarschuwing als dit weekeinde: „Zo lang deze gebeurtenissen worden behandeld als op zichzelf staande incidenten en er geen alomvattende actie wordt ondernomen, zal de geschiedenis zich steeds opnieuw herhalen.” En zo geschiedde. AC Milan won de wedstrijd tegen Udinese uiteindelijk met 3-2, maar de sportieve prestatie werd zwaar overschaduwd.
Lees ook
Deze 17 voetballers, trainers en officials zwijgen niet langer over racisme
FIFA-baas Infantino wil wereldwijde stadionverboden
Ook de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, heeft op het incident gereageerd. In een persverklaring pleitte hij voor een brede aanpak met onderwijs op scholen, zodat „toekomstige generaties begrijpen dat dit niet in het voetbal of de samenleving [thuis]hoort. Het driestappenplan, waarbij een wedstrijd tweemaal stilgelegd wordt voordat hij gestaakt kan worden, is volgens Infantino niet genoeg. Hij wil „een automatische nederlaag” invoeren voor het team waarvan fans zich racistisch hebben geuit als dat ertoe leidt dat een wedstrijd wordt gestaakt. Ook moeten er van de FIFA-voorman wereldwijde stadionverboden en strafrechtelijke vervolgingen komen voor de fans die zich racistisch uitlaten.
Dat racisme uitbannen geen gemakkelijke opgave is, blijkt keer op keer. Scheidsrechters en medespelers steunen racistisch bejegende spelers dikwijls niet. Eerder deze maand kaartte Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior racisme aan zijn adres aan bij de scheidsrechter tijdens de bekerwedstrijd tegen Atletico Madrid. Maar hij kreeg nul op rekest. Pas naderhand liet La Liga, de organisator van de Spaanse competitie, weten tot gerechtelijke vervolging over te willen gaan. Toen FC Porto-speler Moussa Marega drie jaar geleden van het veld wilde lopen in een wedstrijd tegen Vitoria de Guimarães, probeerden zijn eigen ploeggenoten hem tegen te houden.
In een interview in 2020 met NRC vertelde oud-Ajax-doelman André Onana dat hij praktisch elke uitwedstrijd in Nederland racistisch bejegend werd. Over van het veld lopen was hij ambivalent. „Je geeft die mensen wel waar ze op uit zijn, hè? Ze provoceren, proberen je gek te maken. Waarom zou je dat spel meespelen? Een wedstrijd stilleggen is een statement, maar het is geen wondermiddel.” Toen zijn teammanager na een wedstrijd tegen Telstar vroeg of hij aangifte wilde doen, reageerde Onana: „Aangifte? Dan kun je half Nederland wel in de gevangenis zetten.” Waarmee hij maar wilde aangeven: het is een maatschappelijk probleem.
Lees ook
Racisme in het voetbal – en daarbuiten