ABN Amro stopt met het zelf verwerken van pintransacties in winkels en besteedt dit voortaan uit aan Buckaroo. Dat maakten de bedrijven donderdag bekend. De partijen spreken over een „samenwerking” en willen geen uitspraken doen over de financiële details van de deal.
Het Utrechtse fintechbedrijf Buckaroo neemt circa tienduizend ‘pincontracten’ over die ABN Amro nu met zijn zakelijke klanten heeft. Met zo’n overeenkomst regelen winkeliers dat ze betaalkaarten kunnen accepteren en dat het geld vervolgens op hun zakelijke betaalrekening terechtkomt.
Volgens ABN Amro gaan er bij de bank geen arbeidsplaatsen verloren en gaan er ook geen medewerkers over naar Buckaroo. Voor de betalingsverwerker is het een deal van formaat. Buckaroo heeft momenteel dertigduizend mkb-klanten en krijgt er nu in één klap tienduizend bij. „We gaan investeren in het uitbreiden van onze teams”, zegt een woordvoerder. „Met name bij serviceafdelingen, marketing en commercie.”
De zakelijke klanten gaan vanaf 1 mei gefaseerd over. „Klanten merken er niets van en de prijs blijft gelijk”, zegt een woordvoerder van de bank.
Niet alle klanten mogen mee
Toch zal een deel van de klanten wel degelijk iets merken. „In sommige gevallen moeten we helaas het pincontract opzeggen”, schrijft ABN Amro op een informatiepagina. „Bijvoorbeeld omdat Buckaroo geen pincontracten kan aanbieden aan bedrijven in uw branche.”
ABN Amro zegt dat dit „minder dan 1 procent van de klanten betreft” en hen te begeleiden naar alternatieven. „De bank heeft op dit moment vooralsnog geen reden om aan dat deze klanten elders geen aansluiting krijgen.” Andere producten die deze groep bij ABN Amro afneemt, blijven gewoon doorlopen.
In de sector valt te horen dat het bijvoorbeeld om sekswerkers en gokbedrijven gaat. Dat willen de bedrijven niet bevestigen. In Het Financieele Dagblad zegt Buckaroo: „We hebben geen gekke dingen in de portefeuille.”
De uitsluiting is opvallend. Eind vorig jaar maakten banken juist afspraken om het voor sekswerkers makkelijker te maken om een zakelijke rekening te openen. Bovendien stelde Buckaroo-dochterbedrijf Sepay eerder nog op haar site te „onderzoeken hoe wij deze groep mogen bedienen”.
Eus Peters van belangenorganisatie Raad Nederlandse Detailhandel heeft vraagtekens bij de manier waarop er wordt gehandeld. „Dit gebeurt ineens heel snel, ondernemers moeten het maar in de krant lezen. Terwijl bij mkb’ers het betalingsverwerkingscontract vaak verwoven is met de betaalrekeningen en leningen die ze hebben bij de bank. Nu krijg je ineens met andere voorwaarden te maken.”
„Ik snap de intentie van ABN Amro”, zegt Peters. „Betalingsverkeer is een volumemarkt die zich aan het concentreren is. Van de 430 duizend betaalterminals in Nederland, is maar een klein deel van ABN Amro. Dit is niet hun core business.”
Nieuwe producten
Op termijn willen de bedrijven samen nieuwe diensten aanbieden. „Buckaroo is van origine een online betaalprovider”, zegt Kevin Wetzel van het fintechbedrijf. „Klanten met zowel een pinapparaat als een webshop kunnen straks hun online en offline transacties op één plek terugvinden.” Daarnaast denken de partijen aan nieuwe producten voor het beheren van debiteuren en abonnementen.
Buckaroo werd in 2005 opgericht en richtte zich in eerste instantie vooral op het verwerken van online betalingen. In 2022 nam het bedrijf Sepay over, dat juist gespecialiseerd was in betaalterminals voor fysieke winkels. Sindsdien heeft het gecombineerde bedrijf een netwerk van twintig duizend pinapparaten, waar de kastjes van ABN Amro nu bijkomen.