Abed Al Attar uit Almere zit vast in Rafah: ‘Ik ben kapot hier’

Dat het front van de Israëlische grondtroepen in Gaza zuidwaarts begon te bewegen merkte de 32-jarige Almeerder Abed Al Attar deze zondag aan het geluid van binnenrollende tanks en explosies die ineens „overal” klonken. Na een periode van relatieve rust was Deir-al-Balah, in het midden van Gaza, ineens weer doelwit.


Lees ook
Eerste Israëlische tanks rijden Khan Younis in Zuid-Gaza binnen

Ziekenhuis in Khan Younis, 5 december.

Hij wilde verder onheil niet afwachten en besloot op een kleine mountainbike te stappen. Vanaf zijn fiets zag hij hoe de weg vanuit deze centraal gelegen ‘stad der dadelpalmen’ naar het zuidelijker gelegen Khan Younis werd afgesloten door het Israëlische leger. Hij wist te vluchten door tweeëneenhalf uur over modderige zandweggetjes te blijven fietsen, net zo lang tot hij in grensstad Rafah, zo’n twintig kilometer zuidelijker, aankwam. „Daar woont mijn zus, met haar man. Er verblijven al zestig anderen in haar huis, dus echt plek is er niet voor mij. Maar waar moet ik anders heen?”, vertelt hij via WhatsApp.

Foto Abed Al Attar

Die laatste vraag is volgens Al Attar de noodkreet op ieders lippen in het door bijna één miljoen ontheemden overbevolkte zuiden van Gaza nu Israël heeft aangekondigd na het noorden ook het eerder als voldoende veilig gekwalificeerde zuiden van de Gazastrook binnen te dringen. De Israëlische oproepen tot evacuatie stemmen tot radeloosheid, vertelt Al Attar. Velen zijn het noorden ontvlucht om nu alsnog het Israëlische leger op hun pad te treffen.

Waar zijn berichten aan NRC in het begin meestal in het teken staan van anderen, zoals zijn ouders en zijn buren, die hij zo goed en zo kwaad mogelijk probeerde bij te staan, klinkt Al Attar inmiddels domweg wanhopig over zijn lot. „Ik ben kapot hier.”

Brood voor zestig huisgenoten

Vlak voor een nieuwe black-out in de communicatie deze maandag alle contact met Gaza onmogelijk zou maken stuurt Al Attar nog een aantal foto’s door, waarop te zien is hoe hij in een primitieve straatoven brood maakt voor zijn zestig huisgenoten. „Dit is alles wat we hebben voor twee, drie dagen”, schrijft hij erbij. Een andere foto toont een zwarte tank waar volgens hem gefilterd zeewater inzit. „Hier mogen we soms een emmertje water uithalen.”

Bovenop deze zorgen om brood en eten komt voor Al Attar nog de zorg om zijn telefoonrekening uit Nederland. „Bij gebrek aan werkende wifi moest ik mijn Nederlandse bundel aanspreken.” De eerste maand bedroeg zijn rekening 677 euro. „Nu moet ik 900 euro afrekenen”, appt hij. Het telecombedrijf kan volgens hem niets voor hem betekenen.

Foto Abed Al Attar

Al Attar kwam eind september naar Gaza om de bruiloft van zijn neef, gepland voor 7 oktober, bij te wonen. Een week later zou hij weer terugvliegen, maar de oorlog die juist op 7 oktober na het door Hamas aangerichte bloedbad in Zuid-Israël uitbrak maakte de terugreis onmogelijk. De rest van het reisgezelschap – zeven familieleden die ook naar de bruiloft waren afgereisd – is inmiddels terug in Nederland. Ook deze maandag konden weer negen personen met wie Nederland contact had de grens over. Zij worden door Nederlands ambassadepersoneel opgevangen en onder begeleiding naar Nederland gebracht.

Al Attars naam stond tot nog toe niet op de lijsten die de Gazaanse grensautoriteit iedere avond publiceert, net als de namen van nog eens negen anderen met wie de Nederlandse ambassade in contact staat. Zijn naam zou overeenkomen met iemand die volgens Israël een veiligheidsrisico zou vormen. „Ik heb een officiële brief gestuurd om hen op dit misverstand te wijzen. Maar het heeft nog niet geholpen”, vertelt hij via WhatsApp.


Lees ook
Eerste Israëlische tanks rijden Khan Younis in Zuid-Gaza binnen

Ziekenhuis in Khan Younis, 5 december.


Leeslijst