Aarde was al ruim 1,5 graden warmer in 2024, het warmste jaar ooit

Het jaar 2024 was wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. De wereldwijde gemiddelde temperatuur lag 1,6 graden hoger dan voor het industriële tijdperk. Dat schrijft de Europese klimaatdienst Copernicus in haar jaarrapport, dat vrijdag is verschenen.

Het is voor het eerst dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur in een kalenderjaar meer dan 1,5 graden hoger ligt – een kritieke grens in het Klimaatakkoord van Parijs.

In dat akkoord wordt gestreefd naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 of hooguit 2 graden. Volgens klimaatwetenschappers kan het veel ingrijpender gevolgen hebben als de grens van 1,5 graden langdurig wordt overschreden.

„Het verloop is simpelweg ongelooflijk”, zei Carlo Buontempo van Copernicus tegen persbureau Reuters. Hij wijst erop dat elke maand in 2024 de warmste of op één na warmste was voor die maand sinds het begin van de metingen.

Langjarig gemiddelde

Wetenschappers hadden al aangekondigd dat 2024 waarschijnlijk opnieuw het hitterecord zou verbreken. Het record betekent nog niet dat het Klimaatakkoord van Parijs is verbroken. In het verdrag wordt gekeken naar langjarige gemiddelde temperaturen, van minstens twintig jaar.

Ook de Britse Meteorology Office en het Japanse weeragentschap publiceerden hun cijfers. Volgens Japan lag de wereldwijde gemiddelde temperatuur 1,57 graden hoger dan voor het industriële tijdperk; de Britten kwamen uit op 1,53 graden. Amerikaanse organisaties, waaronder NASA en de National Oceanic and Atmospheric Administration, komen vrijdag met hun cijfers.


Lees ook

Het wordt aanpoten om de klimaatdoelen in 2030 te halen

Het wordt  aanpoten om de klimaatdoelen in 2030 te halen