Aanvaller Baudet hoeft niet voor de rechter te verschijnen

De man die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar in het Belgische Gent een klap met een paraplu gaf, hoeft niet voor de rechter te verschijnen. Dat melden Vlaamse media zaterdag. De 33-jarige Oekraïner krijgt wel een waarschuwing en moet aan enkele, niet nader gepreciseerde voorwaarden voldoen. „Mocht de verdachte binnen redelijke termijn nieuwe delicten plegen, dan zal hij alsnog voor de rechtbank worden gedagvaard”, aldus de Belgische justitie.

De man viel Baudet aan toen de politicus eind oktober op uitnodiging van de rechtse Gentse studentenvereniging KVHV een lezing kwam geven aan de Universiteit Gent. De lezing werd aanvankelijk om veiligheidsredenen verboden, maar mocht daarna toch doorgaan. Volgens zijn partij liep Baudet bij de klap met de opvouwbare paraplu een lichte hersenschudding op. De man zou in het Oekraïens hebben geroepen: „Nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme.” Hij werd meteen gearresteerd en een dag later vrijgelaten. Een maand later sloeg iemand Baudet in een Gronings café met een bierflesje op het hoofd.

Volgens de Belgische justitie had de Oekraïner een vaste verblijfplaats in België en was hij niet eerder met justitie in aanraking gekomen. Tegenover de NOS zei een justitiewoordvoerder: „Het is niet zo dat we deze zaak als niet-ernstig bestempelen. Alles tegen elkaar afgewogen, zoals verklaringen van de verschillende partijen, heeft tot deze beslissing geleid.”