Bij het American University Hospital in Beiroet staan woensdagochtend tientallen familieleden, journalisten, bewakers, militairen en Hezbollah-leden. Bijna niemand mag naar binnen, camera’s worden geweerd. Een man die handgemaakte sieraden op straat verkoopt zegt dat hij dinsdag urenlang ambulances zag aanrijden. „Sommige mensen werden zelfs op scooters of motors, of te voet gebracht. Ik zag de gruwelijkste verwondingen.”
Dinsdag ontploften in heel Libanon duizenden piepers in handen, broekzakken of elders. Bij die reeks explosies zijn zeker twaalf doden gevallen, onder wie twee kinderen, en zo’n 2.800 gewonden. Meer dan de helft van de gewonden bevonden zich in de zuidelijke wijken van Beiroet, waar Hezbollah zijn machtsbasis heeft.
Een 21-jarige man met een groen shirt zegt dat hij bij het ziekenhuis is voor zijn zwager, die dinsdag gewond raakte. „Hij is stabiel, maar is ernstig gewond aan zijn gezicht en handen. Ik heb hem gisteren samen met vrienden naar het ziekenhuis gebracht.” Zijn zus, de vrouw van de gewonde, maant hem zenuwachtig dat hij niet te veel moet zeggen. De man besluit: „We weten niet wat er gaat gebeuren. We wachten af wat onze leider [Hassan, red.] Nasrallah morgen zegt.”
Volgens de medisch directeur van het ziekenhuis, Salah Zeineldine, zijn hier dinsdag zo’n tweehonderd gewonden opgenomen, van wie er woensdagmiddag nog 140 van verblijven. „De meeste verwondingen zijn aan de ogen, gezicht, vingers, handen en de lagere buikstreek. Er zijn al meerdere vingers geamputeerd en gevallen waarin ogen niet meer kunnen functioneren. In alle twaalf de operatiekamers worden sinds gisteren non-stop operaties uitgevoerd. Andere niet-acute operaties hebben we voor vandaag en morgen afgezegd.”
De meeste verwondingen zijn aan de ogen, gezicht, vingers, handen en de lagere buikstreek
Onder de gewonden bevinden zich ook vrouwen en kinderen, alhoewel exacte cijfers ontbreken. In dit specifieke ziekenhuis zijn de meeste gewonden „mannen van jonge tot middelbare leeftijd”, aldus Zeineldine.
Ontploffing bij begrafenis
Libanon was nog niet bekomen van de door Israël geïnitieerde ontploffingen van piepers, of het land werd woensdagavond opnieuw opgeschrikt door explosies. Deze keer zou het vooral om walkie talkies van Hezbollah-leden gaan. Op video’s is onder meer te zien hoe een apparaat ontploft temidden van een begrafenis van vier Hezbollah-leden in Zuid-Beiroet. Onder de menigte bevinden zich tientallen tot honderden burgers.
Volgens een veiligheidsbron van persbureau Reuters gaat het om apparaten die vijf maanden geleden zijn ingekocht, rond dezelfde tijd als de lichting piepers die dinsdagavond explodeerde. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldt dat er zeker veertien doden zijn gevallen en meer dan 450 mensen gewond zijn geraakt.
Lees ook
Een Taiwanese producent, een Hongaarse consultant – wat weten we over de piepers die werden ingezet tegen Hezbollah?
De gecoördineerde Israëlische aanval overspoelt de acute medische zorg in heel Libanon. En dat terwijl de zorg zich al bijna een jaar lang voorbereidt op een mogelijke oorlog met Israël. Volgens Zeineldine heeft het ziekenhuis woensdag niet genoeg bedden op de benodigde afdelingen, en zijn overal chirurgen opgeroepen om te komen werken. „Het is een enorme uitdaging, ondanks de al bestaande paraatheid.” Veel ambulances hebben moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen.
Eerder op de dag kwam premier Najib Mikati bijeen met het noodcomité van het kabinet om „mogelijke scenario’s van een uitbreiding van Israëlische aanvallen” te bespreken.
Internationaal humanitair recht
Onder meer Human Rights Watch en de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Volker Türk, wijzen erop dat het gebruik van booby-traps verboden is onder het internationaal humanitair recht. „Het gelijktijdig aanvallen van duizenden mensen, of het nu burgers of leden van gewapende groepen zijn (…) vormt een schending van het internationale recht inzake mensenrechten en, voor zover van toepassing, het internationale humanitaire recht”, aldus Türk. Volgens hem zouden de verantwoordelijken „ter verantwoording moeten worden geroepen”.
Jeanine Hennis, VN-gezant in Libanon, riep in een bericht op X op tot „terughoudendheid”, uit vrees voor „verwoestende gevolgen” van verdere escalaties. „Ik ben de medische teams erkentelijk die onder enorme spanning werken om levens te redden en de gewonden te behandelen”, aldus Hennis.
Veel gewonden zijn naar één van de weinige gespecialiseerde brandwondencentra in het land gebracht. Het is woensdagochtend vroeg nog rustig bij het Hôpital Libanais Geitaoui, maar er hangt een gespannen sfeer. Binnen zegt een receptioniste dat iedereen te druk is met de gewonden en niemand interviews mag geven. Even later komt een legervoertuig aangereden met militairen die voor de ingang van het ziekenhuis posten. „Voor het geval er problemen zijn met bezoekers of patiënten”, denkt de eigenaar van een bakkerszaakje aan de overkant.
Het gelijktijdig aanvallen van duizenden mensen vormt een schending van het internationale recht
De 98-jarige Elie Daher Antoine, met een groentewinkeltje tegenover de ziekenhuisingang, zegt dat hij de hele middag en avond de ambulances af en aan zag rijden. „Er gingen hordes familieleden richting de acute-zorgafdeling.”
Andere omwonenden of mensen in de buurt willen niet veel kwijt. Een jonge arts die naar zijn werk loopt zegt dat hij van collega’s hoort dat de verwondingen ernstig zijn. „Maar schrijf maar niet op welke afdeling ik werk.”
Gestroomlijnde organisatie
Wel weet iedereen zeker: dit is groot. Dat Israël waarschijnlijk veel andere netwerken in Libanon al had geïnfiltreerd, is een publiek geheim in Libanon – zo wordt sinds oktober vorig jaar veel gerommeld met het GPS-signaal. Maar het feit dat Hezbollah, dat ruim veertig jaar na zijn ontstaan is uitgegroeid tot een zeer professionele en gestroomlijnde organisatie, zo kwetsbaar is gebleken, jaagt Libanezen angst aan. Het doet bovendien de vraag rijzen waar Israël nog meer toe in staat is, en of het door de internationale gemeenschap zal worden aangesproken.
Bij het American University Ziekenhuis loopt een 70-jarige man met zijn vrouw naar de ingang om zijn zoon te bezoeken. „Hij is gewond aan zijn oog en hand, maar hij is nog niet geopereerd.” De man vertelt dat piepers niet ongewoon zijn, en dat veel mensen ze gebruiken om op een veilige manier met familieleden te communiceren. Of omdat het goedkoper is dan een duur telefoonabonnement. Ze hebben de piepers weggedaan. „Maar we blijven het verzet steunen.”
Dit artikel is woensdag om 20.50 uur geactualiseerd. Het aantal doden en gewonden als gevolg van de aanval op woensdag is bijgesteld.
Lees ook
Pieperaanval verhoogt risico op escalatie tussen Israël en Hezbollah