Aantal wanbetalers van zorgverzekeringen loopt op | Armoede in de spreekkamer van orthoptisten

Veel succes voor degenen onder ons die het nog proberen bij te houden (ik, dus). Vannacht werd bekend dat er opnieuw een uittocht plaatsvindt onder het topmanagement van OpenAI, ’s werelds belangrijkste AI-bedrijf en snelstgroeiende start-up aller tijden.

Hoofd technologie Mira Murati verlaat het bedrijf, samen met twee hooggeplaatste onderzoekers: Barret Zoph en Bob McGrew. De bekendmaking komt samen met publicaties van The Wall Street Journal en Reuters over een nieuwe bedrijfsstrategie van OpenAI, dat zich definitief wil omvormen van een stichting naar een ‘bedrijf met een winstoogmerk’.

Dat was OpenAI bij oprichting in 2015 (door onder meer Elon Musk) uitdrukkelijk niet. OpenAI werd destijds opgericht als stichting met een topman (Sam Altman) die (vrijwel) geen aandelen kreeg. Het plan: OpenAI moest in alle rust AI kunnen ontwikkelen zodat het ten goede zou komen aan de mensheid. Die mooie woorden bleken niet houdbaar: OpenAI heeft veel geld nodig om zijn taalmodellen te kunnen ontwikkelen en moet daarom kapitaal aantrekken. In 2019 gebeurde dat voor het eerst, toen Microsoft een groot belang nam in het bedrijf.

Volgens Reuters wil OpenAI de oorspronkelijke stichting wel behouden, maar heeft die straks nog maar een minderheidsaandeel in de nieuwe structuur. Onder meer Apple en chipmaker Nvidia zouden staan te trappelen om in OpenAI (waarde: 150 miljard dollar) te investeren. Een van de nieuwe aandeelhouders, volgens Reuters, is een opvallende. Juist, topman Sam Altman.

Foto Dado Ruvic / Reuters