Aantal vliegtuigpassagiers gestegen naar ruim 70 miljoen

Ruim 70 miljoen passagiers vlogen vorig jaar van en naar de vijf grote luchthavens van Nederland. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal vliegtuigpassagiers is daarmee weer verder opgekrabbeld, maar nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Een deel van de groei zal komen doordat sommige coronamaatregelen begin 2022 nog van kracht waren. Het eerste kwartaal van 2023 kende bijna 40 procent meer vliegreizigers dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toch zijn ook passagiersaantallen in de andere kwartalen gegroeid. In het derde kwartaal, steevast het drukste van het jaar, vlogen 20,8 miljoen mensen van en naar Nederland, 11 procent meer dan in 2022.

Het vliegveld van Barcelona was net als in 2022 de bestemming of oorsprong van de meeste vliegtuigpassagiers die van of naar Nederland gingen. Londen was in totaal populairder, maar die stad heeft meerdere grote vliegvelden. Meer dan de helft van de passagiers reisde volgens het CBS binnen de Europese Unie, nog eens ruim een vijfde vloog van en naar andere Europese landen.

Als alle 70 miljoen passagiers van en naar Barcelona vlogen, komt de stijging van de passagiersaantallen neer op een toename van meer dan een miljoen ton CO₂. Dat blijkt uit een schatting op basis van cijfers van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). In 2022 stootten Nederlandse luchtvaartmaatschappijen volgens het CBS 9,5 megaton uit, 6 procent van het landelijke totaal van dat jaar.