Aantal vakantiedagen bij KPN niet meer aan maximum gebonden

Goedemorgen! Zin in vakantie? Ga maar, zegt KPN.

Als eerste grote Nederlandse onderneming geeft het telecombedrijf zijn werknemers de mogelijkheid om een onbeperkt aantal vakantiedagen op te nemen. Het staat vastgelegd in de cao, schrijft Het Financieele Dagblad vanochtend. „Onze werknemers mogen zelf bepalen hoe zij met hun vakantieverlof omgaan”, zegt Bart Webers, bij KPN verantwoordelijk voor het arbeidsvoorwaardenbeleid, tegen de krant.

„Bij KPN krijgen de medewerkers ‘regelruimte’ om zelf voor de eigen werk-privébalans te zorgen”, zegt Webers. ‘Daarbij past niet dat we met elkaar bijhouden of je nog wel voldoende vakantiedagen op je tellertje hebt staan.”

‘Onbeperkt’ is in de praktijk evenwel niet onbeperkt. Webers: „Natuurlijk neem je altijd vrij in overleg met je manager.”

In die informele afspraken zit ook een potentieel probleem, zo valt op te maken uit het artikel van het FD. Eerder experimenteerde ING met het geven van onbeperkt verlof. Maar de vakbond steunde niet het vastleggen van deze vrijheid in de cao. Het hoge management was blij met het experiment, maar bij bijvoorbeeld callcentermedewerkers leidde het tot onderlinge „achterdocht”.

Een rondje nieuwssites en persbureaus leverde vanochtend verder op:

  • Sinds de betrokkenheid van Elon Musk bij de campagne en de regering van Donald Trump hebben Europese autorijders steeds meer een hekel gekregen aan Tesla’s. In februari werden opnieuw veel minder Tesla’s verkocht dan een jaar eerder. Het aantal was met net geen 12.000 bijna de helft van de verkopen in februari 2024, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Daarmee wijkt de fabrikant net als een maand eerder duidelijk af van de algehele trend binnen de EU-markt voor elektrische auto’s, die juist in opmars is, schrijft het ANP.
  • Nog een Trump-gerelateerd autonieuwtje: de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai heeft aangekondigd 21 miljard dollar te investeren in de Verenigde Staten, om onder Amerikaanse importheffingen uit te komen. Onder meer wil Hyundai een staalfabriek gaan bouwen (kosten: krap 6 miljard dollar) in de zuidelijke staat Louisiana, zo meldt de BBC. Het staal moet gaan naar de autofabrieken van Hyundai in de staten Alabama en Georgia. Sinds vorige maand zijn Amerikaanse importheffingen van kracht van 25 procent op alle staal en aluminium uit het buitenland. Op 2 april staan meer en bredere heffingen gepland.
  • Triodos Bank heeft de rechter gevraagd een massaclaim van certificaathouders te blokkeren. Door zich te verzetten tegen de claim, hoopt de bank dat meer certificaathouders kiezen voor een schikking, schrijft het FD.

Foto Saskia van Loenen