Aantal thuiszittende leerplichtige jongeren neemt sterk toe tot bijna 14.000, vaak geen plek voor asielkinderen

Het aantal jongeren dat ondanks een leerplicht thuiszit, is in het schooljaar 2022-2023 met een derde gegroeid tot ongeveer 13.700. Dat heeft demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) vrijdag laten weten in een Kamerbrief. De toename komt onder meer door een ontbrekende oplossing voor het regelen van onderwijs voor een groot aantal kinderen van asielzoekers.

Vier inspecties trokken een jaar geleden al aan de bel. Zij zagen toen dat asielkinderen het lange tijd zonder onderwijs moeten doen, naast een gebrek aan zorg en privacy. In hun eerste gezamenlijke noodkreet benadrukten de inspecties dat deze kinderen steeds vaker langer dan drie maanden op onderwijs moeten wachten, tegen de Europese en nationale regels in. Onduidelijkheid over de opvangduur speelt daarin een belangrijke rol.


Lees ook
De gezondheid en ontwikkeling van duizenden asielkinderen wordt bedreigd door slechte opvang

De meeste asielkinderen hebben volgens vier inspecties onvoldoende toegang tot onderwijs en  gezondheidszorg, en een gebrek aan privacy en veiligheid.

Paul benadrukt dat de opvangproblematiek het onderwijs in meerdere gemeenten „voor grote uitdagingen stelt”. Ze zegt dat vanwege bestaande wachtlijsten niet voor elk leerplichtig kind plaats is in internationale schakelklassen. De wachtlijsten zijn onder meer het gevolg van het grote lerarentekort. Afgelopen oktober zochten basisscholen naar leraren voor in totaal 9.800 voltijdbanen.

Oekraïense kinderen

Paul maakt duidelijk dat veel Oekraïense jongeren, in totaal zo’n tweeduizend, momenteel geen onderwijs kunnen volgen. Weliswaar is afgelopen oktober een nieuwe noodregelgeving begonnen die gemeenten meer kansen moet geven om asielkinderen tijdelijk onderwijs te bieden, maar of die maatregel een positief effect heeft is nog onduidelijk.

Paul noemt de toename van het aantal leerplichtige thuiszitters – niet alleen de asielkinderen – „zorgwekkend”, maar laat ook weten dat het ministerie van Onderwijs meerdere nieuwe maatregelen gaat nemen. Zo moeten leerplichtigen makkelijker digitaal onderwijs kunnen volgen en wordt het recht op extra ondersteuning voor leerplichtigen die zorg nodig hebben wettelijk vastgelegd.