Aantal mensen dat naar Nederland migreert wederom gedaald

Het aantal mensen dat naar Nederland migreert is in 2024 wederom gedaald. Dat blijkt uit de vijfde editie van ‘De Staat van Migratie’, een jaarlijks terugkerend rapport, dat vrijdag naar de Kamer werd gestuurd. Op verzoek van het demissionaire kabinet zijn de migratiecijfers in kaart gebracht.

In 2024 kwamen er in totaal ongeveer 314.000 mensen naar Nederland, wat neerkomt op een afname van 6 procent in vergelijking met 2023. Daarmee zet de dalende trend van de afgelopen jaren zich voort. Migranten die hierheen komen om te werken, studeren of voor gezinshereniging, vormden zoals gebruikelijk de grootste groep.

Het aantal Oekraïense ontheemden en derdelanders uit Oekraïne dat wordt opgevangen in Nederland is verder gestegen naar 123.210. Het aandeel asielzoekers, onderwerp van twee ingrijpende wetten die de Tweede Kamer donderdag aannam, blijft relatief klein (11 procent). Het aantal eerste asielaanvragen bedroeg 32.180, een afname van 16 procent. Dat is in lijn met de daling op Europees niveau (13 procent). Wel werden er 15 procent meer asielvergunningen verleend dan in 2023.

Ondanks de daling in het aantal asielaanvragen blijft de druk op de opvang volgens het rapport groot. Dat komt onder meer omdat 26 procent van de bewoners van azc’ers in 2024 vergunninghouder was. Mede vanwege krapte op de woningmarkt kunnen zij slechts in beperkte mate doorstromen.

Eerder dit jaar concludeerde het CBS eveneens dat er minder asielaanvragen waren ingediend. Deskundigen stelden toen in NRC dat de afname niet zozeer het gevolg is van Nederlands beleid, maar dat de verklaring vooral over de grens gezocht moeten worden – bijvoorbeeld in de vorm van strengere Europese grensbewaking en migratiedeals.


Lees ook

Het Faber-effect? Zo veel impact heeft het Nederlandse beleid niet op de dalende asielcijfers, zeggen experts

Vluchtelingen wachten op de pendelbus naar Emmen, vlakbij bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.