Aantal meldingen wolvenschade verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar

In de eerste drie maanden van 2024 zijn ruim drie keer zoveel meldingen van wolvenschade binnengekomen als in het jaar hiervoor. Het gaat om 267 meldingen van aanvallen door de wolf op schapen en andere dieren, ten opzichte van 77 meldingen in de eerste drie maanden van 2023. Dat blijkt uit cijfers die persbureau ANP opvroeg bij BIJ12, de organisatie die namens alle provincies de Nederlandse wolvenpopulatie monitort en schade door wolven afhandelt.

De meeste aanvallen dit jaar vonden plaats in de gemeente Ooststellingwerf, op de grens van Friesland en Drenthe. Daar sloeg de wolf in drie maanden tijd 39 keer toe. Daarna volgen Ede (27) en Elburg (22) in Gelderland. Die provincie heeft met 138 aanvallen in drie maanden al meer meldingen van wolvenschade dan in heel 2023 bij elkaar, toen 112 meldingen werden gemaakt.

Bij negen van de tien aanvallen in 2024 hadden landeigenaren geen beschermende maatregelen getroffen, zoals wolfwerende afrastering. Dat blijkt uit diezelfde data van BIJ12. Voor zulke maatregelen kan bij de meeste provincies subsidie aangevraagd worden.

Volgens BIJ12 is het aantal wolven in Nederland de afgelopen jaren flink gestegen. Anderhalf jaar geleden zouden er 29 wolven zijn geteld in Nederland, afgelopen winter waren dat er 51.