Aantal alleenreizende kinderen in Ter Apel en noodopvang stijgt

Asielopvang Momenteel verblijven 1.884 onbegeleide kinderen in de noodopvang. Unicef noemt de toename zorgelijk en maant de Tweede Kamer om de Spreidingswet in behandeling te nemen.
Een minderjarige vluchteling bij het opvangcentrum van het COA in Ter Apel.
Een minderjarige vluchteling bij het opvangcentrum van het COA in Ter Apel. Foto Eva Plevier/ANP

Het aantal alleenreizende kinderen dat in Ter Apel en in de noodopvang verblijft, neemt snel toe. Momenteel zijn er meer dan 180 onbegeleide minderjarigen in Ter Apel en 1.844 in de Nederlandse noodopvang. Dat meldt Unicef woensdag op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), stichting Nidos en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Er is een stevige toename: op 12 juni verbleven nog bijna 1.500 alleenreizende minderjarige vluchtelingen in de noodopvang, begin juli waren dat er al bijna 1.600. De laatste tellingen dateren van ruim een week geleden.

Overheid moet opvang verbeteren

De toename baart Unicef zorgen. „Hoe goed deze kinderen worden begeleid en geholpen verschilt per locatie en is erg onduidelijk, wat zeer zorgelijk is”, aldus directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo. „Deze kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben meteen goede begeleiding en veilige opvang nodig. Ze vallen door de druk op de asielopvang tussen wal en schip, met alle mogelijke gevolgen van dien”. Dat terwijl de rechtbank vorig jaar nog oordeelde dat de overheid de kwaliteit van de opvang voor alleenreizende kinderen moet verbeteren. In totaal verblijven nu 3.969 kinderen in de noodopvang – dat gaat dan om zowel onbegeleide als begeleide minderjarigen.

Lees ook: Wat te doen met de alleen vluchtende kinderen?

Unicef schrijft dat een deel van deze groep door de te krappe capaciteit bij het COA of bij stichting Nidos „nauwelijks of geen begeleiding” krijgt. De organisatie meldt dat al maandenlang alle beschikbare bedden voor onbegeleide kinderen bezet waren. „Eerdere signalen van Nidos aan het kabinet om de capaciteit snel uit te breiden zijn op niets uitgelopen”, schrijft Unicef, dat zelf stelt „dat om kinderen op de vlucht te beschermen, zij zo snel als mogelijk moeten worden doorgeplaatst naar reguliere, veilige en kleinschalige opvanglocatie.”

De VN-kinderrechtenorganisatie doet nu een dringend beroep op het parlement om de Spreidingswet in behandeling te nemen, die moet voorzien in meer opvanglocaties die bovendien geschikt zijn voor langere opvang. In de wet is afgesproken de komende jaren door heel Nederland maximaal 40.000 nieuwe opvangplekken te creëren. Unicef wil voorkomen dat het onderwerp door de van reces terugkerende Tweede Kamer controversieel wordt verklaard. Dat zou inhouden dat een dossier niet behandeld mag worden voordat er een nieuw kabinet geïnstalleerd is.