Aanslag in New Orleans legt voor Amerikanen bloot hoe kwetsbaar VS blijven voor terreur

Voor de FBI staat het vast. De man die op nieuwjaarsnacht veertien mensen doodreed in het uitgaansgebied van New Orleans pleegde „een terroristische aanslag”, zei Christopher Raia van de afdeling terrorismebestrijding donderdag op een persconferentie. „Een kwaadaardige daad met voorbedachten rade.” De dader, die is doodgeschoten door de politie, was Shamsud-Din Jabbar, een 42-jarige ex-militair die trouw had gezworen aan Islamitische Staat.

Voordat Jabbar woensdag met een gehuurde pick-up truck op feestende mensen in het French Quarter van de zuidelijke stad inreed, plaatste hij vijf video’s op Facebook waarin hij steun uitsprak voor terreurorganisatie IS, aldus de FBI. Hij was bovendien bewapend, had vooraf explosieven in het uitgaansgebied geplaatst en een IS-vlag aan de trekhaak van zijn gehuurde Ford bevestigd.

De vermoedelijke dader van de aanslag in New Orleans op 1 januari, Shamsud-Din Jabbar, op een foto die is vrijgegeven door de FBI.
Foto AFP via FBI

Volgens Raia was Jabbar oorspronkelijk van plan om familieleden iets aan te doen, maar verwachtte hij dat dit onvoldoende zou worden uitgelegd als onderdeel van „de oorlog tussen gelovigen en ongelovigen”.

De FBI gelooft op basis van informatie op zijn telefoons en laptops niet dat Jabbar hulp kreeg bij de aanslag. Noch dat er een verband is met een in brand gestoken Tesla die op nieuwjaarsochtend explodeerde bij een Trump-hotel in Las Vegas. Wel heeft hij één belangrijke overeenkomst met de daarbij omgekomen verdachte, Matthew Livelsberger. Ook deze 37-jarige was beroepsmilitair.

Radicalisering

De aanslag in New Orleans legt voor Amerikanen bloot hoe kwetsbaar het land blijft voor terreur. De explosie bij een hotel van Donald Trump met een elektrische auto van Elon Musk impliceert onvrede over hun macht. En beide roepen vragen op over de kwetsbaarheid van (ex-)militairen voor radicalisering.

Shamsud-Din Jabbar werd in Texas geboren en groeide daar ook op. Een jongere broer die is geïnterviewd door The New York Times vertelde hoe zij christelijk zijn opgevoed, maar dat Jabbar zich al jong tot de islam bekeerde. Zijn radicalisering zou recenter hebben plaatsgevonden. De echtgenoot van Jabbars ex-vrouw beschrijft hoe hij zich de afgelopen maanden „heel gek deed, zijn haar knipte”. Maar geen van de geïnterviewde familieleden, bekenden en buren zei enig vermoeden te hebben van zijn IS-sympathie of gewelddadige intenties. Zijn broer Abdur had recent nog contact met hem en noemde hem in de Houston Chronicle „de kalmste, zachtaardigste persoon die je je kunt voorstellen”.

Jabbar diende een jaar in Afghanistan – maar niet op het slagveld

In een interview met het studentenblad van de universiteit in Georgia waar hij in 2015 studeerde, omschreef Jabbar hoeveel moeite hij had om na zijn militaire loopbaan weer mee te draaien in de samenleving. Na de middelbare school was hij in dienst gegaan „op zoek naar een zekere discipline”, volgens zijn broer Abdur. Jabbar specialiseerde zich in ict en diende een jaar in Afghanistan – maar niet op het slagveld.

Er is geen aanleiding om te denken dat Jabbar het leger getraumatiseerd verliet. Tot 2020 bleef hij reservist. Daarnaast werkte hij in vastgoed en als ict-consultant. Volgens Amerikaanse media kampte hij met financiële problemen en woonde hij sinds kort in een woonwagenkamp in Houston. Hij was in 2022 voor de tweede keer gescheiden en had drie kinderen bij zijn twee exen.

Gehuurde Tesla

Over Matthew Livelsberger, de vermoedelijke dader van de explosie in Vegas, is nog minder bekend. Deze meermaals gedecoreerde militair was nog actief bij de commando’s en diende meermaals in Afghanistan, Oekraïne en Congo. Livelsberger was in Duitsland gestationeerd, maar op verlof in Colorado. Hij had de gehuurde Tesla volgeladen met brandstof en explosieven. Bij het Trump-hotel kwam hij als enige om het leven. Zeven anderen raakten gewond.

Dat beide daders op enig moment in hun militaire loopbaan gestationeerd waren op Fort Bragg (nu Fort Liberty) in North Carolina, allebei een aanslag pleegden op nieuwjaarsdag 2025 en daarbij een voertuig gebruikten dat ze hadden gehuurd op het autodeelplatform Turo, lijkt puur toevallig. De FBI spreekt van „geen vaststaande connectie”.

Dat beide daders een voertuig gebruikten dat ze hadden gehuurd op het autodeelplatform Turo, lijkt puur toevallig

Nu vermoedens van een groter complot of nog op handen zijnde aanslagen klein lijken, richt onderzoek zich op de motieven en ontsporing van de omgekomen daders. Ook het mogelijke falen van autoriteiten in het signaleren van hun plannen en het beveiligen van het uitgaansgebied in New Orleans krijgen veel aandacht. Barricades die het moeilijk maakten om het French Quarter in te rijden waren recent weggehaald om te worden vervangen, waardoor het gebied uitgerekend met Oud en Nieuw kwetsbaar was. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd voor de staatsbegrafenis van oud-president Jimmy Carter op 9 januari en de inauguratie van Donald Trump op 20 januari.

Hoewel Jabbar geen immigrant was, hebben Republikeinen zijn daad gekoppeld aan het gebrek aan grensbewaking onder het bewind van Joe Biden. Ook zien ze de aanslag in New Orleans als falen van de FBI, die onder het nieuwe presidentschap van Trump waarschijnlijk op de schop gaat.

Jabbars broer wil vooral voorkomen dat diens daad problemen voor andere moslims creëert. „Wat hij deed is niet representatief voor de islam. Het is een soort radicalisering, geen religie”, zei Abdur Jabbar tegen de Times.

Een militair staat woensdag op wacht bij een dranghek met bloemen, nabij de plaats van de aanslag in New Orleans tijdens nieuwjaarsnacht.
Foto Eduardo Munoz / Reuters