Twee studenten geneeskunde in witte kostuums, met parasols tegen de felle zon, kijken nieuwsgierig over een muurtje. Erachter wordt door een stuk of zeven bouwvakkers hard gewerkt aan wat de speciale cel moet worden voor ex-president Desi Bouterse.
„Wordt dit echt zijn cel?”, vragen de studenten aan de werknemers, die in eerste instantie zwijgend doorwerken. „We zijn een week of drie geleden begonnen met de bouw”, zegt een van hen even later. „En eind januari moet het af zijn.” Meer wil hij niet kwijt.
Dat de Surinaamse autoriteiten speciale voorzieningen zouden treffen op de locatie waar de inmiddels bejaarde ex-president zijn straf – twintig jaar celstraf voor de Decembermoorden van 1982 – moet gaan uitzitten, was bekend. Over de locatie zélf werd de afgelopen weken flink gespeculeerd. Dat uiteindelijk gekozen is voor een cel op het terrein van het Militair Hospitaal, midden in het stadscentrum, is opmerkelijk. Hoewel medische voorzieningen in de buurt zijn – het Academisch Ziekenhuis ligt om de hoek, vanwege de gezondheidsproblemen van Bouterse was dat een belangrijke factor – is het een druk knooppunt met veel autoverkeer en voetgangers.
Levensgevaarlijk
„Ik vind het geen goed idee”, zegt Santia Macinthosh, die met haar zoon op weg is naar het Academisch Ziekenhuis voor controle. „Dit is toch geen plek om een gevangenis te bouwen? Ik vind het levensgevaarlijk zelfs, er lopen hier heel veel mensen langs. En verderop is een school.” Auto’s rijden langzaam voorbij, raampjes worden nieuwsgierig open gedraaid. Iemand maakt een foto met zijn telefoon.
Vanaf de straat is de bouw volop te volgen. „Ik denk dat ze dit voor de mieren en vliegen bouwen. Bouterse gaat er geen dag zitten, let op mijn woorden”, zegt een man die anoniem wil blijven en zichzelf een „Boutist” noemt. „Ik sta duizend procent achter hem. Dit hele proces was politiek. Bouterse gaat daar echt nooit terecht komen!”
Het Openbaar Ministerie heeft Bouterse opgeroepen zich vrijdagochtend te melden bij de Santo Boma-gevangenis. Dit is een zwaar bewaakte gevangenis aan de rand van Paramaribo, gebouwd in de jaren zestig. Ook de vier andere veroordeelde bejaarde oud-militairen moeten zich vrijdag melden. Volgens hun advocaat Irvin Kanhai zijn ze allen van plan om dat te doen. „Ik kan u zeggen dat mijn cliënten law obedient servants (dienaren die zich aan de wet houden) zijn”, zei Kanhai donderdagmiddag tegen het Surinaamse radiostation LIM FM. „Daarmee heb ik u alles gezegd.”
Lees ook
Welke cel wacht Bouterse? Een chique oplossing lijkt in de maak
Eerder probeerde het OM de officiële oproep voor Bouterse bij hem thuis te overhandigen. Tot twee keer toe weigerde een huisgenote het document in ontvangst te nemen van een deurwaarder. Inmiddels is de oproep, zoals de wet voorschrijft, door de procureur-generaal naar de districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost gestuurd.
In Paramaribo heerste dan ook scepsis over de vraag of Bouterse zich zal melden bij de gevangenispoort van ‘Boma’. „Ik denk het niet hoor”, zegt een vrouw. „Hij is ook niet verschenen bij de laatste zitting, toen het vonnis werd uitgesproken. En dan moeten ze hem gaan halen.”
Mocht Bouterse zich inderdaad niet vrijwillig melden, dan kan het nog spannend worden, want hoe zal de arrestatie er dan uit zien? Eerder liet veiligheidschef Humprey Tjin Liep Shie weten dat Suriname in staat is om Bouterse te arresteren. „We moeten als samenleving goed inschatten welke situaties kunnen ontstaan door een dergelijke aanhouding. En we zullen maatregelen treffen om eventuele escalaties te kunnen beheersen”, aldus de veiligheidschef eerder in de Surinaamse media.
De partij van Bouterse, de NDP, heeft leden en sympathisanten opgeroepen om zich vrijdagochtend massaal te verzamelen bij Leonsberg, een wijk in het noorden van de stad, aan de Surinamerivier, op steenworp afstand van het huis van Bouterse. „Het kan zijn dat dit de laatste keer is dat we hem zien, maar het gaat er bij ons om dat we hem power geven”, zei partijprominent Ricardo Panka donderdagmiddag tegen LIM FM, meldt het ANP. Het gaat om een beladen moment, erkent Panka, maar Bouterse deed de oproep: „Laat het niet tot een uitbarsting komen”. Daarmee leek hij spanning weg te nemen.
De Surinaamse regering liet donderdag weten dat er speciale veiligheidsmaatregelen worden getroffen tijdens de uitvoering van de vonnissen vrijdag, maar maakte niet bekend welke dat zijn. Instructies zouden zijn verstrekt aan zowel de minister van Justitie als politie en Defensie.
Lees ook
Met de veroordeling van Bouterse prevaleert in Suriname na 41 jaar alsnog de rechtsstaat
Dit artikel is donderdag om 21.50 uur geactualiseerd. Uitspraken van de advocaat van Bouterse en NDP-partijprominent Ricardo Panka zijn toegevoegd.