‘Zonder deze dam was Roermond zeker overstroomd’ – met dank aan de Duitsers

Met donderend geraas spuit een uitlaat in een stuwmeer in de Duitse Eifel vijftien kubieke meter water per seconde in de Roer. Het is een indrukwekkend spektakel dat de Duitse waterbeheerders vertonen voor demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD). Harbers is met een aantal onderzoekers naar de Roerdaldam getogen in Heimbach, niet ver van Aken, om – naar eigen zeggen – te benadrukken dat waterbeheer niet bij grenzen ophoudt en dat samenwerking van het allerhoogste belang is in tijden van overvloedige regenval en van droogte.

„Dat hebben we bij de overstromingen in 2021 wel gezien”, zegt de minister, staand naast de gigantische turbines waarmee de schuiven in de dam worden bediend. „En ik wilde eigenlijk met eigen ogen ook weleens zien wat Limburg uiteindelijk heeft beschermd. Want zonder deze dam was het in Nederland nog veel erger afgelopen. Deze dam is een klein voorbeeld van hoe grensoverschrijdende samenwerking de gevolgen van een ramp kan dempen.”

Op een na grootste

Zo is het, zeggen Duitse en Nederlandse onderzoekers. De Roerdaldam begrenst een ruim vijftig meter diep stuwmeer met tweehonderd miljoen kubieke meter water, en is daarmee het op een na grootste waterreservoir van Duitsland. De dam hield tijdens de overstroming bijna drie jaar geleden zeshonderd kubieke meter water per seconde tegen, twee derde van het water dat zonder deze dam via de Roer richting Nederland zou zijn gestroomd.

„We hadden in ons regionale watersysteem een instroom van duizend kubieke meter water per seconde. Daarvan ging uiteindelijk driehonderdvijftig kubieke meter richting Nederland”, legt Holger Schüttrumpf uit, directeur van het kennisinstituut voor watermanagement van de Universiteit van Aken. Dus: „Zonder deze dam zouden steden als Roermond zeker zijn overstroomd.”

Bij de Roerdaldam werd woensdagmiddag een sluis opengezet die in een mum van tijd enorme hoeveelheden water in de Roer spuwde.
Foto De Limburger

De dam werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd met als belangrijkste functie om de industrie in de omgeving van voldoende water te voorzien. Ook wordt met het water in het stuwmeer energie opgewekt. Later kwam langs en op het stuwmeer de recreatie op gang. En met de klimaatverandering zijn er weer andere functies bijgekomen: het beschermen van steden tegen overstromingen, en de natuur en landbouw in perioden van droogte van voldoende water voorzien. Schüttrumpf: „We willen altijd minimaal vijf kubieke meter water per seconde in de rivier laten stromen. Dat noemen we ecologisch waterbeheer. Zonder dat beheer zouden in droge perioden de vissen sterven.”

demissionair ministerMark Harbers We moeten ons voorbereiden op weer dat eeuwenlang ondenkbaar was, maar dat zich nu voordoet

Onderzoeksprogramma

Klimaatverandering is de belangrijkste reden om de samenwerking met Duitsland te versterken. Ook daarvoor is minister Harbers naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen gereisd, vertelt hij. „We zien dat het weer verandert. We moeten ons voorbereiden op weer dat eeuwenlang ondenkbaar was, maar dat zich nu voordoet. Het is belangrijk dat de landen elkaar informeren over hoeveel water aankomt, en wanneer precies. Zodat ook gemeenten en hulpdiensten eerder met voorzorgsmaatregelen kunnen beginnen.”


Lees ook
Elk land zijn eigen beleid, ‘maar we wentelen niks op elkaar af’

<strong>Arcen</strong>, zaterdag: vrijwilligers en militairen van Defensie leggen in de Maasstraat, langs de Maas, een dijk van zandzakken aan.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/ac280c298zonder-deze-dam-was-roermond-zeker-overstroomdac280c299-ac280c293-met-dank-aan-de-duitsers.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Er is een onderzoeksprogramma gestart waarin de landen van de Benelux samen met Noordrijn-Westfalen nagaan wat precies de gevolgen kunnen zijn van dat extremer wordende weer, en hoe de regio zich daarop beter kan voorbereiden. </p>
<p><dmt-image-wrapper></p>
<figure class=

Water dat na zware regenval in juli 2021 in de uitlaat van de ondergelopen Roerdaldam stroomt.
Foto Ina Fassbender/AFP

Programmamanager van dit onderzoek is de Nederlander Kymo Slager, adviseur bij het kennisinstituut Deltares in Delft. Slager: „We hebben ons altijd gefocust op de verdediging van de kust en op het beheer van grote rivieren zoals de Maas en de Rijn. De laatste jaren zien we dat ook kleinere rivieren kunnen overstromen, zoals Roer, Geul, Vecht.” Holger Schüttrumpf: „Wat we in 2021 hebben gezien, hadden wij en onze ouders in ons leven nog nooit meegemaakt. Het is nieuw.”

Het ondenkbare

Dat geldt voor de overvloedige regen maar ook voor de langdurige droogte. Slager: „Een van de vragen die we onderzoeken is of in alle scenario’s van klimaatverandering nog kan worden gegarandeerd dat er, zoals hier, altijd minimaal vijf kubieke meter water per seconde naar de Roer kan stromen. Dat is ook voor de Maas in Nederland van belang. De Maas is in droge perioden voor een derde afhankelijk van water uit de Roer.” Ook het ondenkbare onderzoeken, dat is wat de onderzoekers willen doen. Slager: „Neem deze dam. De dam is erg goed ontworpen en wordt ook goed onderhouden. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze dam doorbreekt. Maar het is goed om een scenario te hebben wat er in zo’n geval kan gebeuren. In hoeveel uur zal het water Duitse steden bereiken? Hoeveel dagen hebben steden als Roermond dan nog om indien nodig mensen te evacueren? We willen de consequenties van zulke gebeurtenissen onderzoeken.”