‘Wij hadden als gezin onze mooiste tijd in Zwitserland’

‘Afgaand op de auto en het landschap is deze foto gemaakt tussen 1969 en 1971. In die tijd woonden mijn ouders en de drie kinderen – ik ben de oudste – in Zwitserland. Mijn vader was de zoon van een Duitse moeder en een Nederlandse vader, een NSB’er. Daar heeft mijn vader in zijn jeugd erg onder geleden, wel de straf niet de schuld. Na zijn studie aan de Hogere Textielschool in Enschede ging hij wonen en werken in Arnhem: dat gaf afstand tot Deventer, waar de familie vandaan kwam. Uiteindelijk was het toch niet ver genoeg en vertrokken mijn ouders naar Genève.

Mijn vader was er trots op dat hij was getrouwd met iemand als mijn moeder: de dochter van een KNIL’er die de bouw van de Birma-spoorlijn niet had overleefd. Zij was in 1952 via het Suez-kanaal naar Nederland gevlucht.

Mijn ouders zijn jong getrouwd, beiden waren nog maar 23 toen ik werd geboren. Onze mooiste tijd hadden we in Zwitserland, waar we in 1967 naartoe gingen. Maar al na vijf jaar keerden we terug: mijn opa was overleden en mijn vader ging mijn oma helpen hun kledingzaak voort te zetten.

Mijn vader overleed vroeg, op zijn 53ste. Daardoor kon hij zijn droom om ooit alleen de wereld rond te zeilen, niet uitvoeren. Over zulke soloreizen had hij allemaal boeken, die ik ook las. Zeilen heb ik van hem geleerd. Bij zijn begrafenis heb ik gezegd: wacht niet met dingen die je wilt doen, doe ze als het nog kan. Ik heb zijn droom nu opgepakt. Ik ga niet single-handed de wereld over zeilen, maar met mijn zeiljacht maken mijn vriendin en ik wel lange tochten in verre oorden.”

Foto’s van ouders zijn welkom via [email protected].



Leeslijst