‘Wie Duitser wil worden, moet Israël erkennen’

Mensen die een Duits paspoort willen, moeten verplicht worden om het bestaansrecht van Israël te erkennen. En zodra mensen zich antisemitisch uiten, moet hun verblijfsvergunning kunnen worden afgepakt. Dat stelt de fractie van de christen-democratische CDU/CSU in de Bondsdag voor. Vrijdag debatteerde het Duitse parlement over dat plan.

Door de geschiedenis, aldus CDU’er Alexander Throm, heeft Duitsland een bijzondere verantwoordelijkheid tegenover Israël en tegenover joodse medeburgers. „En die verantwoordelijkheid houdt nooit op”, stelde Throm. „Voor antisemieten is geen plaats in onze maatschappij.”

Het debat in de Bondsdag ging, evenals het publieke discours in Duitsland de afgelopen weken, vooral over antisemieten met een migratie-achtergrond, en liet andere antisemieten verregaand buiten beschouwing. Ook de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) – die zich in het verleden niet bepaald bekommerde om de Duitse herinneringscultuur met een oud-voorzitter die het nationaalsocialisme een „vogelpoepje op de geschiedenis” noemde – ging nu op de bres voor de Joodse medeburgers en wees erop dat de partij allang waarschuwt voor het „antisemitisme onder moslims”.


Lees ook
‘De pro-Israëlische houding van Duitsland is zuiver narcistisch. Het gaat niet om de Joden, maar om de Duitsers zelf’

De leus ‘Nooit meer is nu’ wordt op 9 november geprojecteerd op de Brandenburger Tor in Berlijn bij de 85-jarige herdenking van de Kristallnacht.

Sprekers van coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP gingen een heel eind mee met het voorstel van de christen-democraten. „Na die verschrikkelijke Holocaust”, aldus SPD-parlementariër Johannes Fechner, „kan het niet zo zijn dat Joodse symbolen zoals vlaggen in brand worden gestoken”, daarmee vermoedelijk Israëlische vlaggen bedoelend.

Ook Linda Teuteberg van de FDP boorde in het debat nog meer law and order-instincten aan. Wie geen respect heeft voor leraren, moet in Duitsland een probleem hebben, aldus Teuteberg. En Duitsland zou „geen ongeschikte personen moeten inburgeren”.

Verboden leuze

Lamya Kaddor van de Groenen wees erop dat het wetsvoorstel overbodig is omdat mensen met een verblijfsvergunning die nu al kunnen verliezen als ze een strafbaar feit begaan. Aangezien het uiten van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ mogelijk strafbaar wordt, is de tolerantie wat dat betreft al gering. Als de christen-democraten het wetsvoorstel in uitgewerkte vorm in stemming brengen, zullen ze ook de coalitiepartijen mee moeten krijgen, waar het nu niet op lijkt.

Volgens recente cijfers zijn er in Duitsland sinds 7 oktober beduidend meer antisemitisch gemotiveerde strafbare feiten geregistreerd dan in het jaar ervoor. Huizen werden beklad, joodse begraafplaatsen geschonden, en in Berlijn werd een molotovcocktail naar een synagoge gegooid.