‘That ’70s Show’-acteur Danny Masterson veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor verkrachting van twee vrouwen

Rechtszaak Volgens de aanklagers maakte de acteur misbruik van zijn positie als prominent lid van de Scientologykerk. Hij heeft de vrouwen verkracht tijdens het „hoogtepunt van zijn beroemdheid”.
Masterson is bekend als Steven Hyde uit de televisieserie That ’70s Show.
Masterson is bekend als Steven Hyde uit de televisieserie That ’70s Show. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Acteur Danny Masterson, bekend van zijn rol in de Amerikaanse serie That ’70s Show, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal dertig jaar voor de verkrachting van twee vrouwen. Dat melden internationale persbureaus donderdag.

Masterson werd ervan beschuldigd drie vrouwen tussen 2001 en 2003 te hebben gedrogeerd en verkracht in zijn huis in Hollywood. In maart 2017 maakte de politie bekend een onderzoek te zijn begonnen naar de acteur, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend. In december vorig jaar werd de zaak nietig verklaard omdat de jury het niet eens werd, maar de aanklagers begonnen daarna een nieuwe zaak. De 47-jarige Masterson, die sinds mei in hechtenis zit, werd begin juni schuldig bevonden aan de verkrachting van twee vrouwen. Over de derde aanklacht, dat Masterson ook een voormalige vriendin zou hebben verkracht, werd de jury het niet eens.

Ten tijde van de verkrachtingen waren Masterson en de slachtoffers allemaal lid van de Scientologykerk. De vrouwen zeiden dat Scientology-functionarissen hen ontmoedigden om aangifte te doen en dat wat er met hen was gebeurd geen verkrachting was. Een slachtoffer zei dat ze uit de kerk zou worden gezet tenzij ze een geheimhoudingsverklaring tekende en een betaling van 400.000 dollar (zo’n 373 duizend euro) zou accepteren. De kerk ontkent dit.

Masterson is vooral bekend door zijn rol als Steven Hyde in de televisieserie That ’70s Show, over tieners in de jaren zeventig. De serie werd tussen 1998 en 2006 uitgezonden en was ook in Nederland te zien. Volgens de aanklagers verkrachtte hij de vrouwen tijdens het „hoogtepunt van zijn beroemdheid”.