‘Parijs heeft 12.000 geboden, wat zal Londen doen?’

Spel op reis Welke spellen gaan er deze zomer de reiskoffer in? Deel 2: Modern Art, een biedspel met een veilingmeester en kunstwerken op kaarten.

Hoeveel is moderne kunst waard? Abstracte vraag. Laten we het concreet maken. Hoeveel geld zou je nú op tafel leggen voor dít kunstwerk?

Dat is het dilemma dat voortdurend boven tafel hangt in Modern Art. In dit biedspel kijken spelers door de ogen van conservatoren én veilingmeesters naar kunst. Hier is een zak met geld, daar is kunst, bieden maar!

Bieden maakt betrokken. Immers: iedereen wint of verliest, bij elke transactie opnieuw. Een koopje voor de één is een slechte deal voor de ander en een gemiste kans voor de derde. Organiseer een veiling en je krijgt conflict cadeau.

In Modern Art krijgt iedereen kaarten met kunstwerken van vijf verschillende kunstenaars erop om te veilen. Het briljante is dat die aan het begin van het spel geen intrinsieke waarde hebben. De waarde ontstaat tijdens het spelen: de kunstenaars die spelers het meest te koop aanbieden, die het meest worden verhandeld, worden ook meer waard. Koopt de hele tafel kunst van Sigrid Thaler? Dan leveren werken van Sigrid Thaler aan het eind van de ronde ook meer geld op.

Je zou kunnen denken: wat een slimme metakritiek op de marktmechanismen die prijzen opstuwen in de wereld van moderne kunst. Maar veel belangrijker is dat het een leuk spel oplevert.

Al vanaf de eerste deal zijn er overal aan tafel tegengestelde belangen: de veilingmeester wil de hoogste prijs en wel nu. Maar wat is het waard? Geen idee. Dus steekt hij een mooi verhaal af, doet een grote belofte, deze kunstenaar wordt het he-le-maal, let maar op.

De koper aan de andere kant van de deal koopt geen kunst, maar investeert: hij of zij wil dat vanaf nu ook ándere spelers kunst van deze kunstenaar kopen. Dat drijft de prijs op. En zie daar: nieuwe belangen, nieuwe conflicten.

Theatrale spelers komen hier volledig tot hun recht. Een goede veilingmeester pakt het podium bij de strot. ‘Parijs heeft 12.000 geboden, wat zal Londen doen? Nee? Londen laat deze kans toch niet lopen? Kijk naar dat kleurgebruik!’

Voor de minder bedreven praters zijn er ook andere veilingtypen. Naast de klassieke open veiling, is er de ‘gesloten vuisten’-veiling waarbij iedere speler een geheim bod plaatst, een ‘vaste prijs’-veiling waarbij de veilingmeester de prijs bepaalt, en de ‘ronde tafel’-veiling waarin iedereen één keer mag bieden – als het maar hoger is dan het vorige bod.

Maar wat trekt ons thuis keer op keer terug naar Modern Art? Toch dat hamertje. Mooi hout, tikt lekker weg. ‘Eenmaal? Andermaal?’ BAF. ‘Verkocht aan New York!’