‘Ontwerpfout de reden voor problemen in Prinses Margriettunnel’

Verkeersveiligheid Het gebruik van te weinig staal en materiaal van slechte kwaliteit zouden ervoor hebben gezorgd dat het asfalt in de tunnel omhoogkwam.
Medewerkers staan tussen de zandzakken bij de Prinses Margriettunnel op de snelweg A7 tussen Joure en Sneek.
Medewerkers staan tussen de zandzakken bij de Prinses Margriettunnel op de snelweg A7 tussen Joure en Sneek. Foto Jaring Rispens/ANP

De problemen met het asfalt in de Prinses Margriettunnel tussen Sneek en Joure zijn ontstaan door een ontwerpfout. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdag aan de NOS na onderzoek. Er zou te weinig en kwalitatief slecht staal zijn gebruikt waardoor er roest ontstond. De verankering van de tunnelbodem is daardoor beschadigd.

Het asfalt in de tunnel, waar de A7 doorheen loopt, kwam in december vorig jaar omhoog door stijgend grondwater. Er ontstond een blokkade in de tunnel en het verkeer werd in beide richtingen afgesloten. Omliggende dorpen kregen door de afsluiting met grote verkeersproblemen te maken.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegen de NOS dat er sprake was van een „ontwerpfout” in de tunnel, die in 1978 in gebruik genomen werd. „Daarbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat in de jaren zeventig, toen deze tunnel gebouwd werd, de wereld er anders uitzag. Er was een stuk minder verkeer en er werd ander materiaal gebruikt”, aldus de woordvoerder.

In februari werd de tunnel weer deels in gebruik genomen. Er ging een beperkte maximumsnelheid gelden en slechts één rijstrook per rijrichting werd geopend. Het komende jaar werkt Rijkswaterstaat aan een nieuwe fundering voor de tunnel, met daarin 1.500 trekpalen van een betere kwaliteit staal.