Een havenman, die vrijwel zijn hele werkende leven actief was in de tankopslag. Een ‘supercommissaris’ met posities bij onder meer NS, Stork en Van Oord. Voormalig Havenman van het Jaar. En een fanatiek roeier, die in zijn sport „tegenslagen met ogenschijnlijk gemak” wist te verwerken, aldus de rouwadvertentie van zijn roeiclub afgelopen weekend in NRC.
Zaterdag maakte zijn familie – vrouw Betty en zoons Jasper, Joost en Peter – bekend dat Carel Juliaan van den Driest op 75-jarige leeftijd is overleden. Van den Driest was decennialang een belangrijke speler in de Rotterdamse havenwereld, die zich door topfuncties bij bedrijven als Van Ommeren, ECT en Vopak opwerkte tot ‘de nestor van de tankopslag’. Van den Driest werd in 1947 geboren in Den Haag, maar werkte vrijwel zijn hele leven in de havenstad.
Een zesje
Van den Driest werkte na zijn studie bedrijfseconomie in Groningen bij Shell en ging in 1974 aan de slag bij rederij Van Ommeren. Daar deed hij voor het eerst wat hij later vaker zou doen: reorganiseren en kwakkelende bedrijven hun focus teruggeven.
In 1999 ging Van Ommeren samen met het eveneens Rotterdamse Pakhoed. Uit de fusie ontstond Vopak, ’s werelds grootste tankopslagbedrijf. Onderdeel van het samengaan was dat Van den Driest het bedrijf moest verlaten. Een fusie waarbij Van den Driest overigens niet over alles even enthousiast was, vertelde hij in 1998 aan NRC Handelsblad. „Die fusie geef ik een negen, maar de naam [Vopak] krijgt van mij een zesje.”
Toch keerde hij drie jaar later terug bij datzelfde Vopak, in 2002. Daar speelde hij „een cruciale rol bij de opbouw van het wereldwijde netwerk” van Vopak, zo schreef het bedrijf in een overlijdensadvertentie. Van den Driest trof een bedrijf aan dat worstelde en er niet in slaagde om een gezamenlijke cultuur te creëren, vertelde voormalig financieel topman Jack de Kreij in 2016 in De Telegraaf. Van den Driest nam rigoureuze maatregelen, onder meer door niet-kernactiviteiten zoals scheepvaart af te stoten. Daarmee gaf hij Vopak „rust en richting”, aldus De Kreij.
Fanatiek roeier
Als commissaris kende Van den Driest zijn moeilijkste moment bij NS, waar hij in 2015 opstapte als voorzitter van de raad van commissarissen (rvc). Dat deed Van den Driest nadat er cruciale fouten werden gemaakt bij het ontslag van toenmalig NS-topman Timo Huges, die werd verdacht van fraude.
De rvc vergat het ontslag schriftelijk te bevestigen, waardoor Huges recht had op een ontslagvergoeding. Van den Driest schreef in een brief aan toenmalig minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zich verantwoordelijk te voelen voor „de rommelige wijze van het beoogde ontslag” en legde zijn functie neer.
De tijd die hij tussen al zijn functies nog over had, stak Van den Driest in roeien. Een hobby waar hij mee begon tijdens zijn studententijd en de jaren daarna altijd bleef doen. Van den Driest was maar liefst 49 jaar lid van Koninklijke Roei-en Zeilvereeniging De Maas in Rotterdam.
In een interview met tijdschrift FEM, ruim twintig jaar geleden, vertelde Van den Driest uitgebreid over zijn hobby, die hij graag uitoefende in Rotterdam of op een van zijn boten bij zijn huis aan de Friese Folkertsloot. Als er geen tijd was om naar buiten te gaan, bood een roeiapparaat thuis uitkomst. „Ik houd er nooit mee op”, zei Van den Driest destijds tegen FEM. „Wat mij betreft ga ik gestrekt mijn boot uit.”