‘Na de euforie stortte mijn wereld in’

Reportage

Aanstekergooier De man die Ajacied Davy Klaassen met een aansteker verwondde, is veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, waarvan 30 voorwaardelijk.

Ajacied Davy Klaassen heeft een wond op het hoofd opgelopen door een aansteker die uit het publiek is gegooid.
Ajacied Davy Klaassen heeft een wond op het hoofd opgelopen door een aansteker die uit het publiek is gegooid. Foto Pim Ras / ANP / Hollandse Hoogte

Als een geslagen hond zit de dertiger voor de politierechter, maandag. „Dit had nooit mogen gebeuren”, verklaart hij. De warehouse manager van een transportbedrijf uit Roelofarendsveen heeft bijna zes weken geleden „in een vlaag van verstandsverbijstering” iets gedaan waar hij inmiddels „veel spijt” van heeft. Tijdens een bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax gooide hij, naar eigen zeggen „licht aangeschoten” na het drinken van „zes of zeven blikjes bier”, vanaf de tribune een gele wegwerpaansteker naar een groep spelers van beide teams die op dat moment in een opstootje verwikkeld waren. De aansteker, van het merk BIC, raakte het achterhoofd van Ajax-speler Davy Klaassen die daardoor een bloedende hoofdwond opliep. De wedstrijd werd gestaakt, later alsnog uitgespeeld, zonder Klaassen die zich daartoe niet meer in staat voelde. In de eerste seconden na het incident had de man, samen met omstanders op de tribune, „een gevoel van euforie” ervaren omdat er zowaar iemand door de aansteker was geraakt. „Dat gevoel was snel weg en daarna stortte mijn wereld in.”

Lees ook dit artikel: Ajax wint tijdelijk gestaakte Klassieker van Feyenoord

Toenemend supportersgeweld

De politierechter in Dordrecht veroordeelde de man maandag tot een taakstraf van zestig uur waarvan dertig uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie had tachtig uur geëist, waarvan veertig uur voorwaardelijk. „Ik houd bij deze uitspraak rekening met het grote plaatje”, zegt de rechter, doelend op het toenemende supportersgeweld en de schade die aan voetballer Klaassen, maar ook aan Feyenoord en „de voetbalsport als geheel” wordt toegebracht. „Er is steeds meer agressie. Waar moet het naartoe? Straks helemaal geen publiek meer?”

Dat de man zegt niet de intentie te hebben gehad een speler te raken, doet er niet toe; hij heeft de kans dat hij iemand zou raken, op de koop toe genomen. ‘Voorwaardelijke opzet’ heet dat. De rechter zegt ook rekening te hebben gehouden met de gevolgen voor de man zelf. Die had tot voor kort geen strafblad, woont samen, heeft kinderen en een goede baan. „Het gaat verder best goed met u”, constateert de rechter. Als gevolg van een „ontzettend domme” actie is diens „huisje-boompje-beestje”-leven overhoop gehaald. Hij heeft drie dagen in voorarrest gezeten, beelden van zijn kinderen gingen rond op sociale media en na ernstige bedreigingen door supporters van zowel Feyenoord als Ajax moesten zijn gezin en hij twee weken doorbrengen in een „safehouse” in Duitsland. Inmiddels werkt hij weer. Voetbalbond KNVB legde hem een stadionverbod van negen jaar op, voor alle stadions in Nederland waar wedstrijden in het betaalde voetbal worden gespeeld.

De aanstekerkwestie was afgelopen weken aanleiding voor nog meer maatregelen; een dag na de bekerwedstrijd in Rotterdam begin vorige maand kondigde de KNVB af dat als bij herhaling voorwerpen op het veld worden gegooid, een wedstrijd in het betaald voetbal definitief wordt gestaakt. Als daarbij een speler of de scheidsrechter wordt geraakt, volgt die maatregel onmiddellijk. Inmiddels zijn verschillende voetbalwedstrijden om deze redenen gestaakt.

De veroordeelde Feyenoord-supporter heeft eerder een excuusbrief geschreven aan Davy Klaassen waarin hij zijn spijt betuigt en zegt blij te zijn dat hij geen blijvend letsel aan het incident heeft overgehouden. Hij schaamt zich en wilde dat hij de tijd terug kon draaien. „Dan had ik het nooit gedaan.” Ja, hij was die dag „vermoeid” geweest doordat hij te veel werk had. „Er was een verstoorde balans tussen werk en privé.” In het algemeen was hij ook „gefrustreerd” over zijn relatie met zijn vader. „Ik ben in mijn leven steeds meer frustratie gaan opbouwen.” Maar hij had deze gevoelens nooit mogen botvieren op voetballers. „Iedereen moet veilig z’n werk kunnen doen.”

Lees ook dit artikel: Neemt het voetbalgeweld hand in hand toe met het antisemitisme?