‘Israëlische tanks omsingelen Al-Nasr-ziekenhuis’

‘Israël en Hamas onderhandelen over vrijlating gijzelaars’

Israël en Hamas onderhandelen via bemiddelaars uit Qatar en de Verenigde Staten over de vrijlating van gijzelaars. Volgens The New York Times zijn er twee voorstellen waar over gepraat wordt. Eén van de voorstellen betreft de vrijlating van een klein aantal gijzelaars.

Het andere voorstel betreft een grotere vrijlating, tot zo’n honderd gevangenen. In ruil voor zo’n grotere vrijlating wil Hamas een gevechtspauze, meer humanitaire hulp, brandstof voor ziekenhuizen en de vrijlating van vrouwen en kinderen in Israëlische gevangenissen. Dat laatste punt zou voor Israël een obstakel zijn.

Momenteel houden Hamas en andere militante Palestijnse bewegingen zo’n 240 mensen gegijzeld in Gaza. Minder dan de helft van hen zijn burgers: zij zouden worden vrijgelaten als Israël en Hamas tot een akkoord komen over een vrijlating van een groter aantal mensen.

‘Israëlische tanks omsingelen Al-Nasr-ziekenhuis, Al-Quds-ziekenhuis dreigt te sluiten’

Het Al-Nasr-ziekenhuis in het noorden van Gaza is omsingeld door Israëlische tanks. Dat zegt Mustafa al-Kahlout, directeur van het ziekenhuis, tegen CNN. „We zijn volledig omsingeld, er staan tanks buiten het ziekenhuis en we kunnen niet weg”, zegt al-Kahlout. Volgens de ziekenhuisdirecteur is er geen elektriciteit meer, en heeft het ziekenhuis ook geen zuurstof of medicijnen voor patiënten.

Eerder op de dag schreef de BBC geverifieerde beelden te hebben van kinderen en oudere patiënten van het ziekenhuis, die met witte vlaggen in hun hand proberen het terrein te verlaten, maar terugkeren omdat er buiten het complex geschoten wordt.

Ook andere ziekenhuizen in Gaza zijn vrijdag het middelpunt van gevechten geworden. Zo schreef de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan dat rond het Al-Quds-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook „intense gevechten” plaatsvonden en dat Israëlische sluipschutters het vuur hadden geopend op het ziekenhuis. Volgens de BBC waren er ook tanks en een Israëlisch marineschip betrokken bij die aanvallen. Volgens de laatste update van de Rode Halve Maan dreigt het ziekenhuis binnen enkele uren te sluiten vanwege een gebrek aan brandstof. „500 patiënten en gewonden zullen verstoken blijven van medische zorg. Degenen die op de IC liggen en baby’s in couveuses zullen overlijden”, schrijft de hulporganisatie.

Ook rond het Al-Shifa-ziekenhuis, een van de grootste ziekenhuizen in Gaza, wordt zwaar gevochten. Tanks zouden het gebouw op honderd meter genaderd zijn. In het ziekenhuis zouden nog vooral ouderen en gewonden zitten die niet in staat waren om te vluchten. De BBC sprak met de directeur van het ziekenhuis. Volgens hem verblijven zo’n 15,000 mensen in het ziekenhuis. Verder zou ook het Al-Awda-ziekenhuis in Tal al-Zaatar, in het noorden van Gaza, vrijdag getroffen zijn door Israëlische aanvallen.

Rouwende Palestijnen bij het Al-Nasr-ziekenhuis. Foto Haitham Imad / EPA

Macron roept op tot staakt-het-vuren: ‘baby’s en vrouwen worden gedood’

Israël moet stoppen met het doden van baby’s en vrouwen in Gaza. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vrijdag gezegd in een interview met de BBC. Macron zei dat er „geen rechtvaardiging” is voor de aanhoudende Israëlische bombardementen.

„Baby’s, vrouwen, ouderen worden gebombardeerd en gedood. Daar is geen reden voor en dat heeft geen legitimiteit”, zei de Franse president. „We dringen er bij Israël op aan om te stoppen”. Macron riep daarnaast, als een van de eerste westerse leiders, op tot een staakt-het-vuren, en zei te hopen dat andere bondgenoten zich zouden aansluiten bij zijn oproep.

Later op vrijdag reageerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de uitspraken van Macron. „De verantwoordelijkheid voor wat er met burgers gebeurt, ligt bij Hamas en niet bij Israël”, zei Netanyahu. Volgens de Israëlische premier gebruikt de terreurbeweging mensen als menselijk schild.

Macron tijdens een conferentie eerder deze week. Foto Stephanie Lecocq / EPA

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de situatie in Israël en de Gazastrook en ontwikkelingen die daarmee te maken hebben.

Lees hier ons vorige blog terug