‘Ik leef met de katten’

Ik doe iets goeds Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: katten opvangen die iets mankeren.

Henny de Roo (66) verzorgt 15 zieke katten en 1 gehandicapte hond in zijn stichting Poezenhaven bij hem thuis in 1e Exloërmond.
Henny de Roo (66) verzorgt 15 zieke katten en 1 gehandicapte hond in zijn stichting Poezenhaven bij hem thuis in 1e Exloërmond. Folkert Koelewijn

Met mensen heeft Henno de Roo (66) niet zo veel. Die zijn in staat om een kat aan zijn staart uit een rijdende auto te gooien, weet hij. Maar met katten heeft hij des te meer, blijkt als we zijn erf in het Drentse Eerste Exloërmond oprijden. Hij bestiert er De Poezenhaven. Een ‘forever home’ voor katten met een medische achtergrond die niemand wil hebben. Zoals Zippie, een zwarte kat die zijn ogen is verloren. Of De Burgemeester, een exoot met ademhalingsproblemen, wiens kop eruitziet alsof hij ooit te hard tegen een muur is aangerend.

Van oorsprong is hij een hondenman, vertelt hij als hij ons achter zijn fameuze soep heeft geïnstalleerd. Zijn vrouw was degene die van raskatten hield en op een dag bij de fokker een mismaakt exemplaar tegenkwam. Die arme ziel was voor hen, besloot ze, en inmiddels zijn de raskatten ingeruild voor ‘kneusjes’. Ze vangen katten op die iets mankéren, zegt De Roo nog maar eens. Tot zijn ergernis ontvangt hij elke dag aanmeldingen van mensen die hun gezonde katten bij hen willen onderbrengen.

Inmiddels is hij wel een kattenman te noemen. „Ik lééf met de katten.” Hij staat met ze op, ontbijt met ze (hij een boterham met hagelslag, twee van zijn katten een mes met boter), en gaat weer met ze naar bed. Tussendoor is het schoonmaken geblazen. Kleedjes en mandjes wassen. De boel dweilen. Want er zitten er ook een paar bij die ‘lekken’. En dan zijn er nog de medische werkzaamheden. Zo moet hij elke dag de blaas van een kat leegknijpen die niet meer kan plassen.

Inmiddels doet De Roo alles in zijn eentje. Zijn vrouw is met oudjaar overleden, vertelt hij. In de loop van de jaren kreeg haar gezondheid klappen te verduren, van „drie soorten reuma” tot „meerdere hersenbloedingen” aan toe. De laatste jaren deed ze vanuit haar rolstoel de pr voor de stichting. Zo schreef ze over het wel en wee van de katten op hun website en Facebookpagina, voor de donateurs. Er is zelfs een boekje verschenen met avonturenverhaaltjes die titels hebben als ‘Met Beer naar de acupunctuur’.

Na haar overlijden heeft hij er even aan gedacht om te stoppen met De Poezenhaven. Maar hij had verder niks omhanden, en wilde graag het levenswerk van zijn vrouw voortzetten. Bovendien is De Poezenhaven een forever home, níet een tijdelijk thuis. Hij heeft zelfs een plan bedacht voor als hij er niet meer is, vertelt De Roo. Zijn droom is dat hij ergens een weldoener opduikelt, zodat hij een boerderij in de buurt kan kopen. Daar wil hij de opvang huisvesten en personeel opleiden om voor de katten te zorgen.

Wie biedt?