N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Mark Harbers | Minister van Infrastructuur en Waterstaat Door de stikstofcrisis en inflatie moet Minister Harbers (VVD) de aanpak van belangrijke knelpunten op de weg uitstellen. Woensdag wacht hem een pittig debat in de Kamer.
De files gaat hij deze kabinetsperiode niet oplossen. Die worden alleen maar erger. Ook komen er geen futuristische viaducten of bredere snelwegen. De realiteit voor minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) is dat hij de komende jaren zeer beperkt extra asfalt kan neerleggen, en hooguit bestaand wegdek kan vervangen. Waar hij bij zijn aantreden begin 2022 nog miljarden te besteden had voor meer asfalt en het oplossen van fileknelpunten, worden al die nieuwe projecten nu uitgesteld. Het gros van de spraakmakende projecten staat „on hold” door gebrek aan stikstofruimte, sterk gestegen bouwkosten en gebrek aan personeel.
Eind juni besloot Harbers daarom om de aanpak van veertien belangrijke fileknelpunten op de lange baan te schuiven. Het daarvoor bestemde geld, in totaal 4 miljard euro, gaat naar achterstallig onderhoud aan wegdek, bruggen en viaducten die dringend aan groot onderhoud toe zijn. Alles beter dan miljarden die „dood op de plank” blijven liggen totdat er weer stikstofruimte is, of de staalprijs weer gezakt is, zo redeneert Harbers. Op deze manier kan Harbers voorkomen dat zijn ambtenaren op Rijkswaterstaat „duimendraaiend” achter hun bureau zitten, of ander werk gaan zoeken.
Lees ook De Haringvlietbrug is dicht voor onderhoud: ‘Dit levert acht weken ellende op’
Bovendien, als bestaande bruggen en viaducten niet in orde zijn, loopt het verkeer ook vast, constateert hij droogjes: „Dat zie je bij de Merwedebrug bij Gorinchem, of recent bij de Haringvlietbrug die nu twee maanden gesloten is voor onderhoud. Het gros van de infrastructuur is minimaal vijftig jaar oud. Dan red je het niet meer met het oplappen van wat vangrails of een nieuw stukje asfalt.”
Projecten voor de verkeersveiligheid op rijkswegen of die nieuwe woonwijken bereikbaar maken, gaan nog wel door. Zo ook de grootschalige verbouwing van station Amsterdam Zuid, waar al miljarden in zitten. Stoppen zou „kapitaalvernietiging” zijn. Projecten waarbij nog geen schop de grond in is gegaan, worden tot zeker na deze kabinetsperiode uitgesteld.
De inflatie is voor de overheid nog hoger dan voor de gemiddelde consument
In de eerste zes maanden van 2023 stonden er volgens de ANWB alweer meer en langere files dan in dezelfde periode van ‘pre-coronajaar’ 2019 – sinds dat jaar zijn er volgens het CBS een half miljoen auto’s bij gekomen. Er rijden nu zo’n 9 miljoen personenauto’s in Nederland, terwijl er maar mondjesmaat nieuw asfalt bij komt. Het uitstel dat Harbers heeft aangekondigd, betekent dat die situatie voorlopig niet verandert, tot woede van provinciale bestuurders.
In Noord-Holland, Gelderland en Brabant werd met grote teleurstelling gereageerd op het besluit. Met het uitstel loopt het verkeer rond Breda, Den Bosch, Tilburg en Eindhoven de komende jaren nog verder vast, stelde de Brabantse gedeputeerde Stijn Smeulders eerder deze week. Zijn toekomstbeeld: automobilisten die in 2030 „massaal stilstaan op uitstekend onderhouden infrastructuur”. Uitstel leidt volgens Smeulders in Brabant tot een kwart meer congestie (lees: files) en automobilisten die massaal sluiproutes opzoeken.
Is stikstof de grote boosdoener die filebestrijding frustreert?
„Nee, de Russische inval in Oekraïne is er ook een. De inflatie is voor de overheid nog hoger dan voor de gemiddelde consument. Als gevolg van die oorlog is ook de staalprijs gestegen. Want een kwart van het staal voor de bouw komt uit Oekraïne. Dan speelt er nog dat aannemers en Rijkswaterstaat de grootste moeite hebben om geschikt personeel te vinden.
Lees ook: Iedereen wil naar de universiteit, maar dat is niet wat de maatschappij nodig heeft
„Dat tekort aan vakmensen is ook intern een probleem. Gemeenten en provincies weten nauwelijks waar ze stikstofdeskundigen kunnen vinden die kunnen berekenen wat er wel of niet mogelijk is. Met als gevolg dat bij Rijkswaterstaat en op mijn ministerie hele teams achter hun tekentafels duimen zitten te draaien omdat de stikstofberekeningen niet af komen en er niets nieuws aangelegd kan worden. Die tekorten proberen we intern wel te compenseren, maar er zijn ook veel ambtenaren die om zich heen kijken naar ander werk. Dat wil ik voorkomen, die wil ik graag behouden voor het ministerie.”
Hoe dan? Zonder prestigieuze projecten toch ook geen uitdagend werkklimaat?
„Door ze wél zinvol werk te geven. Bijvoorbeeld op die vervangings- en renovatieprojecten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het geld én de mensen die we nu hebben, ook nog zinvol werk kunnen doen. De noodzaak om het onderhoud van Nederland op orde te krijgen, is enorm. In het coalitieakkoord is daar 1 miljard euro per jaar voor vrijgemaakt. Sinds de financiële crisis is daar over een reeks van jaren veel te weinig aan uitgegeven. Het ideaalbeeld is dat Rijkswaterstaat zekerheid krijgt voor een periode van acht jaar om dat onderhoud in te plannen. Zodat de wegen straks overal in het land op orde zijn.”
Wat gebeurt er onderwijl aan de files? Staat alles straks vast op goed onderhouden wegen?
„Er is nog niet doorberekend wat dit besluit voor de files betekent. Maar het zullen er niet minder worden. Je kunt wel bedenken wat er met de filedruk gebeurt als delen van de infrastructuur het gaan begeven. Dat zie je nu al aan de Haringvlietbrug of stuwen in de Maas die er te vaak uit liggen, of de bruggen bij Tholen in Zeeland die op halve capaciteit werken. Zo zijn er nog vele projecten die op hun beurt wachten. En als eentje het begeeft, heb je pas echt congestie.”
U kunt ook het openbaar vervoer stimuleren, de automobilist de trein in halen. Provincies hebben daar plannen voor.
„Over het openbaar vervoer gaat de staatssecretaris (Vivianne Heijnen, CDA). Ik kijk daar zelf ook wel naar, maar dan moeten het wel oplossingen zijn die daadwerkelijk automobilisten uit de auto krijgen. Dat gaat ook niet van de ene op de andere dag. En ik heb vanuit mijn portefeuille geen potjes beschikbaar waarmee ik het openbaar vervoer kan financieren.”
Pittig debat
Harbers wacht woensdagmiddag een pittig debat in de Tweede Kamer. Ooit steunde hij als Kamerlid zelf moties voor de aanpak van de N35, een aanpak die hij nu als minister schrapt. Hij weet dat hij onder vuur ligt en kent het verwijt van verbroken beloftes. En hij had het zich bij zijn aantreden ook anders voorgesteld. „De noodzaak van al die projecten staat onomstotelijk vast. Het gaat ook om projecten die alle besluitvormingsprocessen doorlopen hebben.” Tegelijkertijd, zo stelde hij na zijn aantreden vast, lag uitvoering van bijna al die projecten toch al stil. Door de stikstofuitspraken van de rechter. „Slechts twee tracébesluiten lagen gereed, de Ring Utrecht en de A15, en ook die liggen nog steeds bij de rechter. Daar hebben we heel veel voor uit de kast moeten trekken. Als dat het tempo is, dan weet je wat dat betekent voor die andere projecten.”
De vertrouwensband met de provincies heeft een knauw gehad. Is dat te herstellen?
„Door veel bezoeken te plannen en vooral met hen in gesprek te blijven. De komende maanden wil ik samen met provincies kijken naar wat er wél kan. We staan open voor alle innovatieve ideeën uit de provincie om filevorming zo goed mogelijk aan te pakken.”
Kunt u garanderen dat die vier miljard ooit weer terugkomt naar de aanpak van fileknelpunten?
„Sluitende garanties kun je nooit geven. Je weet niet of een volgend kabinet hele andere plannen voor infrastructuur heeft. Maar er komt volgens de begrotingsafspraken wel jaarlijks geld bij voor nieuwe aanlegprojecten. Hoewel Nederland realistisch gezien geen land is dat ooit helemaal zonder files zal zijn, baal ik er toch van dat we die knelpunten nu niet op kunnen lossen. ”