‘Historisch vonnis’ tegen lid van pro-Assad-militie

De rechtbank in Den Haag heeft een 35-jarige man uit Syrië veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor het medeplegen van een illegale arrestatie, medeplichtigheid aan marteling en lidmaatschap van een criminele organisatie die tot oogmerk had oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid te plegen.

De veroordeelde Mustafa A. is een stateloze Palestijn uit Aleppo die tijdens de oorlog in Syrië meevocht aan de kant van het Assad-regime. Hij kwam in 2020 naar Nederland en werd daar door Syrische vluchtelingen herkend als lid van een beruchte pro-Assad-militie, Liwa al-Quds. Na tips vanuit de Syrische gemeenschap begon het Team Internationale Misdrijven van de politie een onderzoek, dat in mei 2022 leidde tot zijn arrestatie.

Mustafa A. had volgens de rechtbank een leidende rol binnen Liwa al-Quds. Omdat die militie deelnam aan de „stelselmatige en wijdverbreide aanval op de burgerbevolking” door het Assad-regime, kan ze volgens de rechtbank worden aangemerkt als een criminele organisatie met het oogmerk op het plegen van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. Dat is een belangrijk oordeel, want het kan precedentswerking hebben in mogelijke toekomstige zaken tegen (ex-)leden van pro-Assad-milities en de zogenaamde shabiha, een Syrische term voor pro-regime-knokploegen. Eind 2020 publiceerde NRC een uitgebreid onderzoek naar shabiha in Nederland, die ook hier doorgaan met het bedreigen van Syrische vluchtelingen.

Syrische mensenrechtenadvocaatMazen Darwish Dit is een duidelijk teken aan oorlogsmisdadigers dat ze voor een rechter kunnen verschijnen

Geëlektrocuteerd

Bovendien is Mustafa A. veroordeeld voor deelname aan een gewelddadige arrestatie in 2013 en de marteling die daarop volgde. De arrestanten woonden net als hijzelf in een Palestijns vluchtelingenkamp buiten Aleppo en werden na arrestatie overgeleverd aan de beruchte Luchtmacht Inlichtingendienst van het Syrisch regime. Eén van de slachtoffers verklaarde dat die dienst onder meer sigaretten op zijn hoofd heeft uitgedrukt en hem heeft geëlektrocuteerd aan zijn tenen, die later geamputeerd moesten worden. Volgens de rechtbank had Mustafa A. zonder meer kunnen weten dat zijn arrestanten een dergelijk lot ten deel zou vallen.

Aangezien het Assad-regime in Syrië nog altijd aan de macht is, vormen rechtszaken als deze een van de weinige manieren waarop de slachtoffers van Assad enige vorm van gerechtigheid kunnen krijgen. Duitsland zette hierin een eerste stap door begin 2022 de Syrische inlichtingenofficier Anwar Raslan tot levenslang te veroordelen.

Nu is het voor het eerst dat ook in Nederland een handlanger van Assad is ingehaald door het recht. „Een historisch vonnis”, aldus de Syrische mensenrechtenadvocaat Mazen Darwish, die de Nederlandse politie bijstond in het opbouwen van een zaak tegen Mustafa A. „Hoewel het de pijn van de slachtoffers niet kan helen, is dit een duidelijk teken aan oorlogsmisdadigers dat zij uiteindelijk voor een rechter kunnen verschijnen. Dat is van enorm belang voor zowel de slachtoffers van het Assad-regime als de veiligheid in Nederland.”


Lees ook
Eerst Assads strijder, nu asiel in Nederland

Syriërs lopen in een verwoeste straat in de wijk al-Arkoub, in Aleppo eind 2016.