‘Het is een kinderfeest’, zegt verdachte B. tijdens de rechtszaak over het belagen van KOZP-demonstranten

Verdachte Klaas H. (21) noemde het tijdens het politieverhoor een „mooie dag” voor Staphorst. „Maar het was geen mooie dag”, zegt de officier van justitie in de rechtszaal in Zwolle. De dag in 2022 waarop de auto’s van demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en Amnesty-medewerkers op weg naar een demonstratie bij de intocht in Staphorst werden omsingeld en bekogeld, was „een inbreuk op fundamentele grondrechten”, zegt ze. „Het recht van betoging is gehinderd.”

Vandaag staan drie verdachten uit Staphorst terecht. Er is ook vierde verdachte, een veertigjarige man uit de gemeente Twenterand, maar vanwege een zieke raadsman wordt zijn zitting verplaatst naar april.

De rechter begint met beelden waarop een grote menigte te zien is, die auto’s op de afrit Staphorst omsingelen. Sommigen zijn herkenbaar in beeld, veel zijn verkleed als Zwarte Piet. Er worden eieren gegooid, rookfakkels afgestoken en één auto wordt geduwd en getrapt tot hij schommelt.

De beelden gingen in 2022 heel Nederland door. De KOZP-demonstratie ging uiteindelijk niet door, de burgermeester was bang voor geweld in het dorp. Alle mannen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd.

Rood pietenpak

Verdachte Johan B. (27) uit Staphorst herkent zich op de beelden, waar hij te zien is met zwartgeschminkt gezicht, rode lippen en rood pietenpak. „Het is wel wat uit de hand gelopen”, zegt B. tegen de rechter. B. heeft geen strafblad. Hij woont nog bij zijn ouders en heeft een eigen bedrijf. Hij geeft toe eieren te hebben gegooid. „En ik zal vast wel een keer tegen de auto geduwd hebben.” De rechter vraagt: „U hecht aan Zwarte Piet?” B. blijft stil. „U kan het zeggen, daar wordt u niet voor aangeklaagd”, zegt de rechter. „Het is een kinderfeest”, zegt B. „Ik had het jammer gevonden dat er een grote groep stond te scanderen terwijl kinderen bezig zijn met iets leuks.” Op de publieke tribune, waar onder andere KOZP-voorman Jerry Afriyie zit, wordt gemompeld.

Volgens zijn advocaat heeft B. zich laten meeslepen door wat er om hem heen gebeurde. „Ik kwam niet met intentie om eieren te gooien en te duwen.” Als enige neemt B. tijdens de zitting het woord om sorry te zeggen „tegen de mensen die zo in angst hebben gezeten.” De officier vraagt hem of hij wil zeggen wie er op de beelden te zien zijn. B. weigert. „Dat is hun eigen verantwoording.”


Lees ook
Het bekogelen met visafval, eieren en vuurwerk blijft grotendeels onbestraft

<strong>Aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet</strong> (links) werden in december 2021 belaagd bij een demonstratie in Volendam.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/ac280c298het-is-een-kinderfeestac280c299-zegt-verdachte-b-tijdens-de-rechtszaak-over-het-belagen-van-kozp-demonstranten.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Jaron S. (23) uit Staphorst loopt op de beelden rond met een rookfakkel die hij „niet zelf meenam”, zegt hij. S. stak de rookfakkel aan en liep naar het (deels geopende) raam aan de bestuurderskant, waardoor de auto zich volgens de inzittenden vulde met rook. „Mijn cliënten waren doodsbang”, zegt de advocaat van KOZP. „Ik heb me op laten naaien door de groep”, zegt S. „Ik was van plan me erbuiten te houden. Ik kwam niet om te rellen. Dan had ik wel een bivakmuts opgedaan”. De rechter kaatst terug: „Als u zich erbuiten wilde houden, was u thuisgebleven, toch?” </p>
<p>Klaas H., een Staphorstenaar van 21 jaar, is kortaf. Soms lacht of grijnst hij, als de rechter het feit benoemt dat hij eerder is opgepakt voor verstoring van de openbare orde. „Ik ben met wat kameraden uit een café gezet.” De rechter vraagt hem of hij zich verantwoordelijk voelt. „U deed dit met zijn allen”, zegt ze, doelend op het geweld. H. voelt zich verantwoordelijk voor zichzelf, zegt hij. „Ik vind dat iemand die erbij staat te kijken, niet verantwoordelijk is voor iemand die een ruitenwisser afbreekt”, zegt hij. „Dat is nog een discussie”, aldus de rechter. </p>
<h2 class=Openbare geweldpleging

De officier van justitie eist inderdaad dat alle drie de verdachten samen voor één feit worden veroordeeld: openbare geweldpleging. „Daarvoor is het niet nodig dat alle verdachten hetzelfde geweld gepleegd hebben, of tegelijk zijn begonnen”, zegt ze. De officier wil dat de rechter ook in haar oordeel meeneemt dat de auto met KOZP-demonstranten, wanneer hij al een paar honderd meter verderop is gereden, opnieuw wordt belaagd. Ook al waren de verdachten daar niet bij. „Het gaat hier niet alleen over wat zij feitelijk zelf hebben gedaan.”

Ze eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, met een proeftijd van drie jaar. Ook de geëiste 1.000 euro per verdachte van Amnesty en KOZP, als vergoeding voor immateriële schade, en zo’n 2.500 euro aan schade aan de auto, moet worden toegewezen, vindt de officier.

KOZP is verbaasd over het feit dat er van de tientallen mensen op beeld, maar vier verdachten zijn opgespoord. Ook de advocaten van de verdachten halen dat feit aan. „Waarom mijn cliënt wel, en anderen die ook goed in beeld waren niet?”, zegt de advocaat van S. „Als je met een stapel foto’s Staphorst inloopt, pik je er zo tien uit.”

„Denkt u werkelijk dat het zó makkelijk is”, reageert de officier. De politie zou met een uitgebreid team hebben gezocht en deelden de beelden in verschillende televisieprogramma’s. S. werd zo geïdentificeerd, H. door een zoektocht op sociale media. De officier houdt een groepsfoto van verschillende aanwezigen op de afrit bij Staphorst omhoog, afkomstig van Facebook. „Denkt u nu werkelijk dat het zo eenvoudig is hen te traceren, als niemand namen noemt? Als S. het zo vervelend vindt dat hij één van die vier en niet honderd verdachten is, mag hij zich ook na deze zitting nog bij de politie melden. Dan bent u niet meer een van de vier.”

Op 30 januari volgt de uitspraak.