‘Gelukkig ben ik een optimist’

Spitsuur Gwynny Hamilton heeft een volle baan en drie zonen. Die helpen – met enige aandrang – mee in de huishouding, maar zitten verder in hun ‘puberbubbel’. „Ach, ik ben goed in accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn.”

Gwynny Hamilton: „Als ik de keuze had, zou ik wat minder werken. Anderzijds geeft het voldoening dat alles goed draait. Daar ben ik als alleenstaande werkende moeder best trots op.” Foto David Galjaard
Gwynny Hamilton: „Als ik de keuze had, zou ik wat minder werken. Anderzijds geeft het voldoening dat alles goed draait. Daar ben ik als alleenstaande werkende moeder best trots op.”

Foto David Galjaard

Gwynny: „Ik ben een alleenstaande moeder met drie puberzonen. Dat is een druk bestaan, maar dat hoort bij mij, dat vind ik fijn, al noemen anderen dat wel eens onrust. Ik vind het gewoon leuk om dingen mee te maken. Ik ben vier jaar geleden gescheiden, maar mijn ex en ik zorgen samen voor de kinderen. Ik ben toen weer fulltime gaan werken, omdat ik per se in dit huis wilde blijven wonen. Maar ik vind het ook normaal dat je fulltime werkt. Als je iets wilt bereiken, moet je hard werken. Dat geef ik de kinderen ook mee.

„Ik moet zuinig leven. Ik koop zoveel mogelijk tweedehands, ga niet uit eten en maak geen verre reizen. Ik vind dat niet moeilijk, ik heb niet zulke hoge eisen. Ik haal mijn geluk uit andere dingen, zoals sporten, mijn werk en het geluk van mensen om me heen.

„Of het moeilijk is om drie pubers op te voeden in je eentje? Ach, ik ben goed in verdragen, in accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn, dat scheelt. Er zijn natuurlijk ook momenten dat ik het moeilijk vind, maar ik ben opgevoed met ‘schouders eronder en mouwen opstropen’. Dat helpt.

„Ik leer de kinderen dat ze het goed hebben, ook al hebben anderen meer geld. Als ik kijk naar mijn cliënten, naar wat er elders in de wereld gebeurt… Helaas slaan dat soort gedachten nog niet zo aan bij mijn zoons. Als ik het met hen heb over problemen in de wereld, over dat ik niet meer wil vliegen en waarom ik milieubewust ben, dan zeggen ze: ach, je moet niet alles geloven wat er in de krant staat. Tweedehands kleding vinden ze ook niks. En geen vlees eten vinden ze irritant. Maar ik blijf het goede voorbeeld geven in de hoop dat er op hun dertigste toch iets van is blijven hangen.

„Nee, ik word er niet moedeloos van. Ze zitten in een puberbubbel waarin iedereen vliegt en nieuwe dingen koopt. Ik had natuurlijk graag drie Greta Thunbergjes gehad, dat zijn ze niet. Toen ik eens voorstelde om mee te doen aan een demonstratie van Extinction Rebellion, vroegen ze of ik gek geworden was. Dus ik kijk maar wat ik zelf kan doen. Gelukkig ben ik een optimist en geniet ik erg van het leven. Ik heb een fijne latrelatie en een goede band met mijn ex. Dat is een groot geluk.”

Niet erg netjes

„Ik werk 36 uur per week bij een ggz-instelling in Eindhoven. Ik heb jarenlang gewerkt met mensen met persoonlijkheidsproblematiek, nu ondersteun ik teams die cliënten begeleiden, bijvoorbeeld in beschermde woonvormen. Als ik meer geld nodig heb, voor de energierekening bijvoorbeeld, werk ik extra. Dan doe ik nakijkwerk van studenten in de zorg, of ontwikkel ik lesstof, of geef ik cursussen aan zorgstudenten. Daarvoor offer ik dan wat vakantiedagen op.

„De jongens moeten helpen in het huishouden. Overdag stuur ik per app opdrachten: was ophangen, boodschappen doen. Daar is soms enig aandringen bij nodig. En ze stofzuigen soms. Het is hier dan ook niet erg netjes en niet altijd even schoon, maar daar heb ik niet zo’n last van. Dan hou ik wel tijd over om te sporten. Dat doe ik elke dag, dat heb ik nodig om mijn hoofd leeg te maken.

„’s Avonds wil ik graag met z’n vieren eten, behalve als ze moeten werken of sporten. Ik app elke dag hoe laat we eten. Heel duidelijke afspraken zijn noodzakelijk, want ze hebben natuurlijk veel belangrijker agendapunten dan thuis eten. Dat leidt wel eens tot conflicten. Voor je het weet, ben je constant aan het waarschuwen en corrigeren.

„Als ik dat merk, probeer ik een een-op-een-moment te creëren met een van de jongens. Wat ook weer lastig is, want ze willen echt niet met mij wandelen. Maar een ijsje halen of naar een terras, dat doet het wel goed. Even met een van hen alleen praten, al is dat meer mijn dan hun behoefte.”

Barcelona

„In de zomer gaan we meestal naar een camping, in Nederland of Frankrijk. In de meivakantie heb ik een camper gehuurd en zijn we naar Barcelona geweest, daar had ik voor gespaard. Dat vonden de kinderen heel leuk, want daar zijn banen waar ze konden skaten en bmx’en. Maar ze moesten van mij ook verplicht een dag mee naar de stad. Dat vonden ze oké, want dan konden ze naar de H&M… Maar ik heb ze ook meegenomen naar tweedehandskledingwinkels en dat vonden ze toch ook wel leuk, want daar konden ze meer kleding kopen voor hetzelfde geld. Als ze straks niet meer meegaan op vakantie, zoek ik alleen nog maar rustige campings op in the middle of nowhere.

„Als ik de keuze had, zou ik wat minder werken. Anderzijds geeft het voldoening dat alles goed draait. Daar ben ik als alleenstaande werkende moeder best trots op. Als de kinderen het huis uit zijn, zal het leven zeker makkelijker worden. Ik droom ervan om over een jaar of tien een jaar onbetaald verlof te nemen en dan een half jaar te gaan wandelen en een half jaar te gaan fietsen, alleen of met mijn vriend. Daar spaar ik voor. Het lijkt me geweldig om een jaar even helemaal los te zijn van alles.”