N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Groen staal De fabrieken van Tata Steel in Port Talbot zijn sterk verouderd. De Britse regering wil nu 500 miljoen pond steken in de vergroeningsplannen van het bedrijf.
De Britse regering is vergevorderd in gesprek met Tata Steel voor steun voor de vergroening van de fabrieken in het land. In totaal zou er een bedrag van rond de 500 miljoen pond, ongeveer 584 miljoen euro, mee gemoeid zijn, zo meldde de Britse zakenkrant Financial Times afgelopen weekend. Van het geld moet met name de grote en verouderde fabriek in Port Talbot in Wales flink aangepast worden, wat mogelijk leidt tot banenverlies.
Het Indiase Tata Steel heeft in Europa twee grote fabrieken, een in IJmuiden en een in Wales. Die laatste is de grootste staalfabriek van het Verenigd Koninkrijk. Het is al langere tijd bekend dat Tata Steel voor beide fabrieken staatssteun zoekt bij de betrokken regeringen.
In Nederland blijft inzicht in bedragen nog achterwege, maar in het Verenigd Koninkrijk begint zich een deal af te tekenen. Met hulp van een half miljard pond, en ongeveer 700 miljoen pond van Tata Steel zelf, moet de fabriek in Wales van hoogovens met steenkool overschakelen op schrootsmeltovens. Hoogovens stoten astronomische hoeveelheden CO2 uit; de staalindustrie is nu verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de totale uitstoot van Europa. Smeltovens draaien op elektriciteit in plaats van op steenkool en stoten daarom nauwelijks broeikasgassen uit.
Ook in IJmuiden behoren deze smeltovens tot het vergroeningsplan, hoewel er verder ook veel verschillen zijn in de aanpak tussen de twee fabrieken. Met schroot smelten valt met name laagwaardig staal te maken, IJmuiden wil dat tegen 2030 ook aanvullen met hoogwaardiger uitstootvrij staal op basis van waterstof. Dat lijkt in Wales niet tot de plannen te behoren. Beide routes kosten overigens jaren om te realiseren.
In de Britse pers reageren vakbonden voorlopig boos. Zij vrezen groot baanverlies als de fabriek overgaat op smeltovens, omdat er minder personeel nodig zou zijn om deze installaties te bedienen. Tata Steel heeft 4.000 werknemers in Port Talbot. „We blijven vóór een oplossing waarbij de hoogovens in stand blijven”, zei vakbond Community zaterdag in een statement.
Staalsoap
De vraag wat de toekomst is van de Britse fabrieken van Tata Steel heeft zich over de jaren ontwikkeld tot een staalsoap met veel dreigementen en onderhandelingen over en weer tussen vakbond, regering en staalconcern. Het complex aan zee geldt – net als de meeste Britse staalfabrieken – als verouderd en is al jaren verlieslatend, in tegenstelling tot de fabriek in IJmuiden (circa 9.000 werknemers). Het idee om de fabriek om te vormen tot schrootsmelter, zoals nu op tafel ligt, stamt al uit de coronacrisis, net als het idee om daarbij overheidssteun te verstrekken, maar tot dusver kwam het niet tot een deal.
Ondertussen dreigde Tata Steel meerdere malen met sluiting, iets wat in de Britse politiek zeer gevoelig ligt. De staalfabriek is een van de grootste werkgevers in een relatief arme regio, en het parlementslid dat dit laat gebeuren in zijn of haar regio kan een herverkiezing wel vergeten.
In IJmuiden gold de switch van hoogovens naar een schrootsmeltoven lange tijd als een slecht idee, omdat dit leidt tot relatief laagwaardig staal. Afgelopen zomer heeft het bedrijf de verduurzamingsplannen aangepast, mede op aandringen van het hoofdkantoor in India. Wilde het oorspronkelijk helemaal overschakelen naar staalproductie met groene waterstof, nu wil het deels schroot gaan omsmelten en deels met waterstof aan de slag. Door die mix hoopt het bedrijf alsnog hoogwaardig staal te kunnen blijven maken.
Op dit moment werkt Tata Steel in IJmuiden de nieuwe vergroeningsplannen uit. Daarbij moet ook duidelijker worden wat de gevolgen zijn voor de omwonenden. Op dit moment krijgt de fabriek veel kritiek vanwege schadelijke stoffen die het uitstoot en die in de omgeving terechtkomen.