N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Faillissement Ondernemer Martijn Rozenboom gaat de inboedel van de failliete keten Score verkopen. Rozenboom koopt vaker inboedels van failliete modeketens op, of financiert de doorstart.
Zodra een modeketen failliet gaat, is één ding bijna zeker: vroeg of laat komt Martijn Rozenboom tevoorschijn. De ondernemer heeft een voorliefde voor winkels die failliet zijn gegaan. De ene keer financiert hij de doorstart, dan weer koopt hij hun inboedel op. Zijn recentste aanwinst: de inboedel van modeketen Score, die vorige maand omviel.
Deze dinsdag werd bekend dat Rozenboom de inboedel van dertig winkels van de keten per direct in de uitverkoop doet. Het personeel van Score is hiervan afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht.
Score ging vorige maand samen met kledingmerk Chasin’ failliet. Zij maken onderdeel uit van hetzelfde bedrijf met samen zo’n 50 winkels en 450 man personeel. Er wordt nog onderzocht of de keten „op een andere wijze voortgezet kan worden” staat in een persbericht dat Rozenboom samen met de curator van Score naar buiten heeft gebracht.
Rozenboom benadrukt in datzelfde bericht dat hij geen „eigenaar van het merk Score” wordt en dat hij de winkelketen ook niet wil voortzetten, maar dat het hier uitsluitend om de leegverkoop van de inboedel gaat. Hoeveel Rozenboom hiervoor heeft betaald, wil zijn woordvoerder niet zeggen.
De afgelopen jaren was Rozenboom betrokken bij talrijke overnames en gedeeltelijke doorstarts van kledingketens – vaak bij grote, bekende bedrijven. Medewerkers van sommige van deze ketens vertelden NRC eerder dat Rozenboom vervolgens nauwelijks investeerde in de winkels. Het werkelijke doel was volgens hen zo snel mogelijk voorraden verkopen tegen zo laag mogelijke kosten.
Free Record Shop
In 2013 meldde hij zich als koper voor het failliete Free Record Shop, op dat moment de grootste muziek- en videoketen van Nederland. De curatoren hielden toen de boot af; de verhalen die online over hem rondgingen en zijn methode schrokken hen af.
Bij McGregor, Gaastra, Adam Brandstores, SuperTrash, Expresso, Claudia Sträter, Promiss en Miss Etam lukte het de ‘bedrijvendokter’ wel om de curatoren te overtuigen, maar zelden lukt het Rozenboom om winkelketens weer ‘gezond’ te maken. Personeel staat soms na een paar weken alweer op straat.
Recent lag Rozenboom met de curator van Miss Etam in de clinch. Die modeketen ging begin 2021 failliet. Rozenboom meldde zich als redder, maar de doorstart mislukte. Eind vorig jaar eiste de curator van Miss Etam via een rechtszaak 4,5 miljoen euro van Rozenboom. Rozenboom had, volgens de curator, een truc uitgehaald waardoor de bedrijven zo georganiseerd waren dat alle kosten in vennootschappen achterbleven die omvielen, maar alle omzet werd verdiend in bv’s die de ondernemer aanhield. Kort gezegd: hierdoor streek Rozenboom wel de inkomsten op, maar bleven de uitgaven achter in het faillissement.
Rozenboom erkende dat Miss Etam een „complex overname” was, maar repte met geen woord over het faillissementstekort van 4,5 miljoen euro. Of Rozenboom de miljoenen moet betalen is nog niet bekend. Het vonnis is nog niet uitgesproken en komt later dit jaar. Een woordvoerder van Rozenboom zegt: „Hij ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet.”