‘BBB mobiliseerde in maart de meeste mensen die doorgaans thuisblijven’

Hoe verder weg van de Randstad, hoe nadrukkelijker mensen het beleid van de provincies voelen. En in die gebieden gingen bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen maart méér mensen stemmen dan in de rest van het land. Daarin speelde BBB een belangrijke rol: van alle partijen mobiliseerde die de meeste mensen die doorgaans thuisblijven bij Staten-verkiezingen. Dat blijkt uit het Provinciaal en Waterschapskiezersonderzoek dat politicologen deden rondom de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen in maart. Daarvoor werden bijna drieduizend burgers ondervraagd.

Is het mosterd na de maaltijd om eind december, een maand na Tweede Kamerverkiezingen waarvan de uitslag tot ver buiten Nederland nadreunde, met een onderzoek over de Provinciale Statenverkiezingen van maart te komen? Nee, zegt Hans Vollaard, de Leidse politicoloog die samen met collega’s het kiesgedrag van Nederlanders onderzocht. „Het is en blijft belangrijk voor de zo onbekende provincies en waterschappen om werk te maken van hun democratie.”

De onderzoekers zagen onder meer dat in ‘grensprovincies’ als Zeeland, Friesland en Limburg de betrokkenheid bij en kennis over de provinciale politiek groter was dan in stedelijk gebied. Begrijpelijk, vindt Vollaard. „In landelijk gebied kom je vaker in aanraking met de provincie, bijvoorbeeld vanwege het openbaar vervoer. En er is vaak meer behoefte om je te onderscheiden van de Randstad. Dat gevoel van verbinding ontbreekt in de grote steden.”


Lees ook
De waterschappen gaan zelfverzekerd de verkiezingen in: ‘Het buitenland is stikjaloers op ons’

Op het Centraal Station in Utrecht worden kiezers door middel van een expositie aangemoedigd te gaan stemmen op 15 maart.

Dieper probleem

En toch speelt in de steden ook voldoende waar de provinciale overheid en de waterschappen mee te maken hebben, zegt hij. „Alleen realiseren ze zich dat in de steden minder.” Overstroomde straten en hittestress, bijvoorbeeld, „dat merk je in Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam óók”, zegt Vollaard.

Daarin schuilt ook meteen een dieper probleem dat Vollaard en zijn collega’s zagen. Het is, zegt hij, „heel goed dat de verkiezingen voor de Staten en de waterschappen er zijn”. Dat geeft burgers namelijk de mogelijkheid om duidelijk te maken wat ze belangrijk vinden. „Hoe belastingen verdeeld moeten worden, hoe de verhouding tussen natuur en landbouw moet zijn, hoe het openbaar vervoer in landelijke gebieden geregeld moet worden.”

politicoloog en onderzoekerHans Vollaard Er is nogal wat werk aan de winkel om de Provinciale Staten-verkiezingen goed in te vullen

Maar, en dat is een hele grote maar: „Kiezers weten niet of nauwelijks wat de belangrijkste onderwerpen zijn en wie er in het bestuur zitten.” Er is dus, zachtjes gezegd, „nogal wat werk aan de winkel om die verkiezingen goed in te vullen”.

Zo domineerden ook bij deze provinciale verkiezingen thema’s die door de landelijke politiek belangrijk werden gevonden, zagen de onderzoekers. Het geluk van deze verkiezing was alleen wel dat die thema’s sterk overeenkwamen met de onderwerpen waar provincies over gaan. „Wat kiezers vinden en hun partijen vinden, kwam nu redelijk overeen”, zegt Vollaard. Hij noemt bijvoorbeeld het stikstofbeleid, maar ook de aandacht voor landelijke gebieden. „Als die landelijke thema’s anders waren geweest, dan was het sterk de vraag geweest in hoeverre die provinciale en waterschapsthema’s in beeld waren gekomen.”

Landelijke kabinet afrekenen

BBB profiteerde van die aandacht voor kwesties die juist in het landelijke gebied speelden, maar trok ook stedelijke kiezers die weinig ophadden met de zittende regeringspartijen. Ze mobiliseerde zo ook ontevreden kiezers die bij verkiezingen vaak niet stemmen. In alle provincies werd de partij de grootste, in tien van de twaalf bestuurt ze ook mee. Maar houden haar kiezers vervolgens ook in de gaten wát met hun stem gebeurt? De onderzoekers concludeerden namelijk ook dat kiezers eigenlijk alleen het landelijke kabinet afrekenen bij provinciale verkiezingen, níét het provinciale bestuur. Een deel van de achterban volgt het zeker, verwacht Vollaard: „Boeren merken het direct als ze wel of geen vergunning krijgen van de provincie. En bewoners zíén het als er ineens een bus minder door het dorp rijdt.”

Maar de ‘responsiviteit’, oftewel: hoe wordt gereageerd op wat wordt aangekaart door kiezers, kan beter volgens Vollaard: „Wil je van provinciale en waterschapsdemocratie iets maken, dan zul je als volksvertegenwoordigers ook zichtbaarder informatie moeten ophalen bij inwoners en daarover vervolgens ook terug moeten koppelen. Dus niet: u zegt en wij draaien. Maar wel: wat is er nodig in uw gebied? En vervolgens laten weten wat er met die inbreng is gedaan.”


Lees ook
BBB bestuurt in tien van de twaalf provincies mee. Daar horen compromissen bij

<strong>Beëdiging van de nieuwe coalitie van BBB, CDA, ChristenUnie en de Fryske Nasjonale Partij (FNP)</strong> tijdens een extra vergadering van de Provinciale Staten in Friesland. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/ac280c298bbb-mobiliseerde-in-maart-de-meeste-mensen-die-doorgaans-thuisblijvenac280c299-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=