Eigenlijk snappen Zakaria (25) en zijn vrienden er niets van. Speciaal voor deze avond kwamen ze uit het Belgische Maaseik naar de Utrechtse Jaarbeurs, waar de islamitische Dawah-Groep een evenement organiseert. Maar de hoofdact, de Australische prediker Mohamed Hoblos, moest te elfder ure worden vervangen, omdat hem de toegang tot Nederland is ontzegd.
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) besloot dat onder andere omdat Hoblos in een toespraak de Hamas-aanval op Israël zou hebben verdedigd. „Voor mensen die extremistisch gedachtegoed uitdragen, is in ons land geen plaats”, verklaarde de minister op X.
Haar besluit leidt tot onbegrip bij bezoekers van het vijf uur durende evenement ‘The Purpose of Life’, waar sprekers werden afgewisseld met gebed. Velen verwijzen naar de gebeurtenissen in Arnhem vorige week. Daar probeerde Pegida-voorman Edwin Wagensveld een koran te verbranden. Die actie was vooraf aangemeld bij de gemeente. Het verbranden lukte uiteindelijk niet, Wagensveld werd aangevallen door boze tegendemonstranten. De politie moest hem ontzetten.
„Het is tegenstrijdig”, zeggen twee jonge vrouwen uit IJsselstein die anoniem willen blijven. „De koran mag wel verbrand worden en de islam afkraken mag ook, maar kennis opdoen over het geloof wordt verboden.”
Het is drommen bij de Jaarbeurs. Terwijl de zon ondergaat, lopen honderden mensen richting Hal 12 voor de Dawah-avond. Sommigen in lange jassen, keurig opgemaakt en met de armen in elkaar gehaakt, anderen in trainingsbroek. Vooral twintigers, maar ook gezinnen met tieners.
Lees ook
Op de maandag na de afgeblazen koranverbranding in Arnhem vechten verslagenheid en vastberadenheid om voorrang
Palestijnen
Veel aanwezigen die NRC bij de Jaarbeurs sprak, vinden het weren van Hoblos en tegelijkertijd het toelaten van koranverbrandingen meten met twee maten. „Ik vind het niet kunnen”, zegt Kaan (16) uit Eindhoven. „Waarom mag een koran verbrand worden?” Daarbij, zegt de jongen, „wordt een islamitisch spreker die zijn mening geeft, die niet per se gewelddadig is, gelijk uitgemaakt voor extremist”.
Tussen de twee gebeurtenissen zit wel een verschil. Edwin Wagensveld had de actie in Arnhem aangemeld bij de gemeente. Burgemeester Marcouch liet later weten dat de manifestatie aan alle voorwaarden voldeed. Daarom kreeg Wagensveld toestemming. De komst van de prediker naar Utrecht werd daarentegen niet tegengehouden door de gemeente, maar door de minister. De reden was dat Hoblos is geregistreerd in het Schengen Informatie Systeem. Dat is een lijst waarop Europese landen informatie over onder meer extremisten delen.
De weigering om hem Nederland binnen te laten, volgde op Kamervragen aan Yesilgöz en raadsvragen aan de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf op donderdag. In een video die de krant aanhaalt, opgenomen in Sydney eind oktober vorig jaar, doet Hoblos een oproep om de Palestijnen niet te veroordelen: „Vergeet nooit dat de Palestijnen de onderdrukten zijn en Israël de onderdrukker. Deze mensen voeren oorlog voor hun huis en voor hun leven en wij zijn met jullie, Palestina.” In deze speech heeft Hoblos het over de oorlog tussen Hamas en Israël en lijkt hij te verwijzen naar 7 oktober, de dag van de bloedige Hamas-aanval op Israël waarna de oorlog begon. Hij zei: „Jullie [de Palestijnen] hebben onze harten gevuld met vreugde en trots!”
Volgens de Utrechtse VVD en ChristenUnie gingen deze en andere uitspraken van Hoblos, die De Telegraaf aanhaalde, „rechtstreeks in tegen onze democratisch waarden en rechtsorde” en waren die „verwerpelijk”, zo lieten ze weten in een raadsvraag.
De gemeente zelf kan alleen „in zeer uitzonderlijke gevallen” – bijvoorbeeld als de komst van een spreker mogelijk tot ‘acute wanordelijkheden’ kan leiden – een gebiedsverbod opleggen, zo antwoordde burgemeester Dijksma deze week op raadsvragen. Een burgemeester heeft een beperkt instrumentarium: vooraf verbieden kan alleen als sprake is van een concrete en ernstige bedreiging van de openbare orde. „Dat is nu (nog) niet het geval”, volgens Dijksma.
Bezoeker Kaan vermoedt dat de Nederlandse overheid niet wil dat groepen moslims bijeenkomen. Er is volgens hem „eigenlijk geen bewijs” dat Hoblos „iets slechts” heeft gedaan. Ook denkt hij dat een pro-Israël-spreker wél naar Nederland zou mogen komen. Frustrerend en onrechtvaardig, vindt hij de gang van zaken, maar het lijkt hem niet te verbazen. „Mensen denken misschien: ik vertrouw het niet. Maar het is gewoon gezelligheid, broederschap. We komen in vrede, niet om kwaad te doen. Jij hebt jouw truth en ik de mijne en we kunnen gewoon samen in dit land, zonder problemen.”
Lees ook
In Arnhem delen moslims de koran gratis uit: ‘Meer lezen over een ander geloof kan nooit kwaad, toch?’
Ziekte als gift van Allah
Zakaria leerde Hoblos kennen via een filmpje uit 2015 dat zes miljoen views kreeg. Hoblos interviewt een van zijn vrienden die op dat moment aan kanker lijdt. De vriend ziet dat als „een gift van Allah”, gooit zijn luxe leven om en geeft zijn bezittingen weg. „Hij gaf die jongen een podium.” En Mohamed Hoblos was in één klap zelf ook bekend.
Volgens Zakaria is Hoblos een motiverende spreker die „zegt waar het op staat”. Veel jongeren vinden het moeilijk om over alcohol- en drugsgebruik of persoonlijke problemen zoals depressies te praten”, voegt zijn vriend toe. „Hij helpt mensen terug te komen naar de islam, en het spirituele.”
Dat vinden schoolvrienden Kadir Doganay (21), Leandro Monteiro (20) en Ahmed Car (20) uit Antwerpen ook. „Hij is iemand die ook op het slechte pad was, maar weet je?”, zegt Kadir Doganay. „Iedereen verdient een tweede kans. Hij bewijst dat mensen kunnen veranderen.” Doganay krijgt bijval van een vriend. „Jongeren zijn nu minder respectvol dan vroeger”, zegt Ahmed Car. „Niet iedereen natuurlijk, maar dat is genormaliseerd. Hij spreekt mensen daarop aan: altijd respectvol blijven, goed doen, hoopvol zijn en het belangrijkste; anderen vergeven.” Om meer te weten te komen over de islam, is Leandro Monteiro, zelf christen en zoekende, meegekomen naar de Jaarbeurs. „Ik wil me erin verdiepen.”
Ook Zakaria ziet het evenement van Dawah-Groep als een manier om kennis te verwerven. „Ik ben opgegroeid met de islam. Maar als je 25 bent, ga je je toch afvragen: waar leef je voor? Juist die kaders, die leefregels, zorgen ervoor dat je vrij kan zijn. Zo werkt dat in ieder geval voor mij.”
En wat betreft het weren van Hoblos? Ga liever in gesprek dan verbieden, vindt Zakaria. Inmiddels kijken de vrienden uit naar de vervangende spreker, Akhi Ayman. „Hij heeft ook veel meegemaakt, is in het criminele circuit beland en daar weer uitgekomen. Hij is humble.”
Lees ook
Inreisverbod complotdenker David Icke oogst kritiek van juristen