N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten is de afgelopen vier jaar meer dan verdubbeld. In 2019 werden er nog 141 meldingen ingediend bij vertrouwenspersonen, vorig jaar waren dat er driehonderd. Dat blijkt uit donderdag met NRC gedeelde cijfers van onderzoeksjournalistiek platform Argos, dat een enquête afnam onder alle universiteiten in Nederland. „Het is een ernstig probleem voor universiteiten dat daar op deze schaal seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt”, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel geweld.
Ook het aantal meldingen van ongewenst gedrag nam in dezelfde periode toe, van 1.007 naar 1.700 meldingen. Marijke Naezer, onderzoeker en expert op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, vindt dat „een serieus signaal”. „Seksuele intimidatie, pesterijen en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag vernietigen echt de persoonlijke en professionele levens van mensen, van heel getalenteerde wetenschappers. Zij vallen uit door dit soort gedrag.”
Opvallend is dat de meldingen bij vertrouwenspersonen, afkomstig van zowel studenten als werknemers, zelden tot een formele klacht leiden. Jaarlijks worden slechts twee klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten ingediend, een aantal dat de afgelopen jaren stabiel is gebleven. Over ongewenst gedrag worden ieder jaar zo’n twintig klachten ingediend, minder dan twee procent van het totaal aantal meldingen. „Kennelijk is het een hoge drempel voor mensen die een melding hebben gedaan om een klacht in te dienen”, zegt Hamer tegen Argos. „Een klacht leidt tot een hele procedure met hoor en wederhoor. Je moet je bekend maken. En slachtoffers zijn ook kwetsbaar. Ze weten vaak niet wat de gevolgen zijn.”
Open cultuur
Op de Radboud Universiteit Nijmegen verdriedubbelde het aantal meldingen van ongewenst gedrag, van 69 naar 225 meldingen. Volgens Agnes Muskens, de vicevoorzitter van het College van Bestuur, is grensoverschrijdend gedrag een onderwerp waar de universiteit mee worstelt. „We doen er alles aan om een veilige plaats te zijn voor al onze studenten en medewerkers. Helaas slagen we daar niet altijd in.”
Toch hoeft een hoger aantal meldingen niet per se te betekenen dat er ook meer aan de hand is dan op andere plekken: volgens Hamer kan het juist een teken zijn van een open cultuur, waarin mensen zich vrij voelen om aan de bel te trekken als ze iets vervelends meemaken. Omgekeerd hoeft een gebrek aan meldingen ook niet te betekenen dat er niets speelt.
Lees ook dit onderzoeksverhaal: Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hakken dragen