’25 doden na aanval op Nagorno-Karabach’

Escalatie Azerbeidjaanse strijdkrachten vielen dinsdag de separatistische regio Nagorno-Karabach aan. Volgens een mensenrechtenkantoor zijn tot nu toe 25 mensen overleden.
Woningen in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, zijn door beschietingen beschadigd.
Woningen in Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, zijn door beschietingen beschadigd. Foto Siranush Sargsyan/AP

De Azerbeidjaanse aanval op Nagorno-Karabach heeft dinsdag 25 levens geëist, waaronder van twee burgers, schrijft het mensenrechtenkantoor van de separatistische staat op X (voorheen Twitter). Daarnaast zouden 138 mensen gewond zijn geraakt.

De slachtofferaantallen zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Het mensenrechtenkantoor van Artsach, zoals de regio zichzelf ook noemt, baseert zich op het mortuarium en andere medische instellingen. De Azerbeidjaanse overheid claimt dat „alleen legitieme militaire installaties en infrastructuur onder vuur worden genomen en uitgeschakeld met precisiewapens”.

Nagorno-Karabach riep dinsdag op tot een staakt-het-vuren, schrijft persbureau AFP. Dinsdagavond zei het bestuur van Azerbeidzjan dat „Armeense strijdkrachten de witte vlag moeten hijsen en alle wapens moeten inleveren en dat het illegale regime zich ontbindt. Anders zullen de antiterroristische operaties tot het einde doorgaan”.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft dinsdag besloten uit voorzorg niet meer boven Armenië en Azerbeidzjan te vliegen, meldt persbureau ANP. Vijf vluchten werden daardoor geschrapt, waaronder één die onderweg moest omkeren.

Lees ook De dag die Armeniërs al drie jaar vrezen: Azerbeidzjan opent de aanval op enclave Nagorno-Karabach