‘Tien miljard euro steun voor Intel-fabriek in Duitsland’

Chipindustrie Bondskanselier Scholz wil van Duitsland een van belangrijkste locaties voor chips ter wereld maken. Er komt 10 miljard euro voor een fabriek in Maagdenburg. Brussel moet nog instemmen.

Bondskanselier Scholz (staand rechts) en Intel-topman Pat Gelsinger feliciteren elkaar met het akkoord over de bouw van een chipfabriek, maandag in Berlijn.
Bondskanselier Scholz (staand rechts) en Intel-topman Pat Gelsinger feliciteren elkaar met het akkoord over de bouw van een chipfabriek, maandag in Berlijn. Foto Odd ANDERSEN / AFP

De nieuwe chipfabriek die Intel bij de Duitse stad Maagdenburg wil bouwen krijgt veel meer staatssteun dan verwacht. Het project zou aanvankelijk 17 miljard euro kosten maar komt nu op 30 miljard uit. Volgens persbureau Reuters en de Duitse krant Handelsblatt is Duitsland bereid om ongeveer 10 miljard euro aan subsidie te verstrekken in plaats van de geplande 6,8 miljard euro. Al valt de Intelfabriek onder het stimuleringsprogramma van de Europese Chips Act, de Duitse belofte aan Intel moet nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Maandag tekenden de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Intel-directeur Pat Gelsinger in Berlijn een overeenkomst om de afspraken te bezegelen. Intel kondigde het Duitse project begin 2022 aan en kocht in november de benodigde grond. Het bedrijf had de voortgang gepauzeerd zolang nog niet zeker was dat Duitsland akkoord zou gaan met de nieuwe voorwaarden.

Graafmachines op de plek in Maagdenburg waar Intel een chipfabriek wil bouwen.
Foto Klaus-Dietmar Gabbert/DPA/Getty

De gesprekken over subsidies namen maanden in beslag. Intel vroeg 5 miljard euro extra staatssteun maar kreeg, zoals het er nu naar uit ziet, ruim 3 miljard extra toegezegd. Onomstreden is de deal niet, de Duitse minister van Financiën Christian Lindner gaf vorige week in een interview met Financial Times nog aan dat hij tegen extra subsidies was.

Scholz is vastbesloten om van Duitsland een van de belangrijkste locaties voor chipproductie ter wereld te maken, vertelde hij tijdens een congres in Berlijn.

Intel wil weer aansluiting vinden bij Aziatische concurrenten Samsung en TSMC

Bijna twee keer zo duur

Het Amerikaanse investeringsplan is bijna twee keer duurder geworden dan twee jaar geleden werd begroot. Volgens Gelsinger zijn de loonkosten en materiaalkosten hoger dan verwacht. De apparatuur voor de productie van chips wordt elk jaar ingewikkelder en prijziger. Intel wil de productie in Maagdenburg beginnen in 2026 of 2027, afhankelijk van de snelheid waarmee de EU het Duitse stimuleringspakket goedkeurt.

Hoe later Intel begint met de productie, des te meer het bedrijf moet investeren in de geavanceerde gereedschappen die nodig zijn om de allernieuwste chips te kunnen vervaardigen. Dat geldt ook voor lithografiesystemen. De prijzen van een nieuw EUV-systeem, het paradepaardje van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, zijn in de loop der jaren gestegen van 150 naar 200 miljoen euro. De aankomende generatie zal nog meer kosten. De Amerikaanse chipfabrikant heeft die apparaten nodig om weer aansluiting te vinden bij de Aziatische concurrenten Samsung en TSMC. Die liggen technisch ver voor op Intel.

De Amerikaanse chipfabrikant zit financieel gezien in zwaar weer; het bedrijf kondigde eind vorig jaar een bezuinigingsoperatie aan naar aanleiding van de afgenomen vraag naar chips. Intels jaaromzet daalde in 2022 met 20 procent, naar 63 miljard dollar. Op de lange termijn zijn er wel meer halfgeleiders nodig, is de verwachting. De economische tegenslag weerhoudt Intel er daarom niet van om uit te breiden buiten de VS.

Naast het Duitse project kondigde het Amerikaanse bedrijf aan om een nieuwe fabriek in Polen. Die gaat geen nieuwe chips maken, maar test en verwerkt de chips, waarna ze klaar zijn om in elektronica gemonteerd te worden. Deze fabriek in Wroclaw gaat 4,6 miljard euro kosten. De Amerikanen steken ook nog eens 15 miljard dollar extra in een fabriek in Israël, bovenop een eerder aangekondigde investering van 10 miljard dollar.

Autofabrikanten

Lees ook deze reportage: Waarom de hele wereld rekent op chips uit Taiwan.

De EU wil graag minder afhankelijk zijn van de productieketens in Azië en subsidieert daarom chipmakers om binnen Europa fabrieken te bouwen. De grootste afnemers van chips in de EU zijn autofabrikanten en zij hebben met name volwassen halfgeleidertechnologie nodig. Dat is de reden dat de Taiwanese chipfabrikant TSMC overweegt te investeren in nieuwe productielijnen in Dresden. Aan dit TSMC-project zouden ook de Europese chipfabrikanten Infineon, ST Microelectronics en het Nederlandse NXP willen meedoen. Die bedrijven ontwerpen chip en besteden de fabricage uit aan TSMC. Intel werkt ook aan een nieuwe divisie die opdrachten van andere chipontwerpers uitvoert.