N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Spitsuur Sam Doppen combineert zijn studie en werk en maakt zo lange dagen. Als omroeper bij BMX-wedstrijden reist hij vaak naar het buitenland. Voor een boswandeling maakt hij geen tijd, wel voor afspraken met vrienden.
‘Naast mijn studie social work heb ik een parttime baan als omroeper bij BMX- en mountainbikewedstrijden in binnen- en buitenland. Die combinatie is pittig. Het betekent dat ik vaak korte nachten maak, in het vliegtuig vaak zit te studeren en dat ik heel hard moet werken om studieonderdelen in te halen. Eigenlijk ben ik zeven dagen per week bezig met werk en studie. Maar tot nu toe lukt het. Daarnaast heb ik deze zomer een stage bij een welzijnsorganisatie afgerond van 32 uur per week. Gelukkig kon ik vrij krijgen als ik voor een evenement op reis moest.
„Al sinds mijn dertiende ben ik bezig met BMX [Bicycle Motocross]. Omdat ik aardig kan praten, werd ik tijdens een wedstrijd in 2016 in Assen gevraagd om de rol van commentator op me te nemen toen de officiële omroeper had afgezegd. Ik heb meteen ja gezegd, want als omroeper kun je jouw visie op de wedstrijd geven en kun je een speciale sfeer creëren. Ik vind het echt fantastisch, al dat publiek om me heen. Je geeft informatie over de deelnemers, over wie er aan kop rijdt en wat er verder op het parcours gebeurt. Ik hou wel van op een podium staan en mensen enthousiasmeren. Het leuke is dat je het middelpunt van de wedstrijd bent en er toch niemand naar je kijkt, want alle blikken zijn op de renners gericht. Belangrijk is dat je als omroeper door blijft praten, ook als je een fout maakt. Als je gaat corrigeren, valt dat veel meer op dan dat foutje. Ook niet haperen bij moeilijke namen, gewoon gáán.
„Na die invalbeurt werd ik steeds vaker gevraagd als omroeper. In 2017 bij het Nederlands kampioenschap BMX, daarna een wedstrijd in het Engels, in 2019 naar België. In 2021 stond ik op een camping in Frankrijk toen ik werd gebeld of ik het WK City Mountainbike in Graz wilde doen. Het werd mijn doorbraak. Vorig jaar ben ik vijftien keer op reis geweest, naar onder meer Finland, Zweden, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en India. Dan stap ik hier in Lievelde op de trein, vlieg ik naar Abu Dhabi en drie dagen later sta ik hier weer op het stationnetje. Terug in het vliegtuig moest ik wel studeren, want ’s avonds had ik een tentamen in Enschede. Dat zijn de uitersten van het leven dat ik momenteel leid. Ik moet in mijn hoofd voortdurend schakelen.”
Totale gekte
„Mijn vrije tijd breng ik graag door met vrienden. Als ik thuis in de Achterhoek ben, zoek ik altijd meteen afspraken en feestjes op. Ik ben niet iemand die gaat wandelen in het bos. Boeken lezen doe ik wel. In de toekomst wil ik graag in een stad wonen. Ik wil mijn leven wat groter maken dan deze regio, al voelt de Achterhoek wel als mijn basis. Mijn Achterhoekse vrienden wonen ook allemaal in de stad.
„Ik hecht niet aan materiële zaken, wel aan ervaringen en ontmoetingen met nieuwe mensen. Dat draagt bij aan je ontwikkeling. In die zin past het reizen goed bij mij, er is zoveel meer dan Nederland. In India vond ik de Himalaya heel indrukwekkend. Abu Dhabi was verbluffend. Je bent daar midden in de woestijn, ik had een hotelkamer zo groot als onze hele huiskamer, alles blonk, al ben ik niet van de blingbling.
„In Indonesië was het helemáál een gekkenhuis. Daar werd het team onthaald als beroemdheden, kregen we een kroontje op en wilden mensen op het vliegveld al met ons op de foto. Stonden ze ‘Sam! Sam!’ te schreeuwen, geen idee hoe ze mijn naam kenden. De bus van de Nederlandse ploeg moest onder politiebegeleiding naar het hotel, er stonden 25.000 mensen langs de route! Ik kreeg daar een persoonlijk assistent die me de hele dag begeleidde om te kijken of ik misschien iets nodig had. Zelfs tijdens een wandelingetje liep ze mee. Volgende maand ga ik weer naar -Indonesië en ze heeft al geappt of ze weer mijn assistent mag zijn…”
Gesproken journalistiek
„Inmiddels ben ik behalve student ook ondernemer. Het is een heel mooie bijverdienste, al zou ik niet van het omroepen kunnen leven. Maar het maakt het wel mogelijk dat ik geen geld hoef bij te lenen voor mijn studie.
„Als ik social work heb afgerond, wil ik nog een universitaire opleiding doen, maar ik weet nog niet precies wat. Na de middelbare school heb ik eerst een driejarige mbo-opleiding mediaredactie gedaan. Daar maak je kennis met veel vormen van journalistiek: fotografie, podcasts maken, audiovisueel, schrijven. Voor de camera en podcasts vond ik het leukst. Daarna ben ik social work gaan studeren, omdat ik graag een hbo-studie wilde doen.
„Maar mijn hart ligt bij de media. Ik zou wel allrounder willen worden in de gesproken journalistiek, en me als omroeper willen verbreden naar andere evenementen. Motorcross of paardensport. Of debatten leiden.
„In de toekomst zou ik een baan in Hilversum geweldig vinden. De rol van presentator zou me heel goed liggen. Maar eerst nog een paar diploma’s halen. Voor nu ben ik al heel blij met wat er allemaal op mijn pad is gekomen.”
In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar [email protected]