N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De financiële situatie van Nederlandse organisaties in de ouderenzorg is „ronduit alarmerend”. Dat schrijft accountantsbureau BDO maandag, op basis van een analyse van jaarverslagen uit 2022 van bijna achthonderd zorgorganisaties. Indien de overheid niet ingrijpt, kunnen de problemen „onhoudbaar” worden, zo schrijft BDO, en kan de zorg flink aan kwaliteit inleveren.
Naast kwaliteitsverlies dreigen ook faillissementen van zorgorganisaties, aldus het accountantsbureau. De gemiddelde winst van zorgorganisaties halveerde in 2022 ten opzichte van een jaar ervoor, van 533 miljoen euro naar 262 miljoen euro. Het aantal ouderenzorginstellingen dat verlies leed groeide afgelopen jaar met bijna 40 procent, van 171 naar 238.
BDO wijst verschillende oorzaken aan voor de situatie. Zo werd in 2022 bijna 375 miljoen euro uitgegeven aan inhuurkrachten. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. Daarnaast zorgden hogere energiekosten, groeiende rentelasten, de inflatie en tekort aan materiaal voor verdere stijging van de kosten.
Lees ook: Seniorensteden zijn de oplossing van de ouderenzorgcrisis
Terugloop aan inkomsten
Tegenover die toegenomen kosten staat een verwachte terugloop aan inkomsten. Zo ligt het budget voor de ouderenzorg in z’n geheel volgend jaar 1,2 procent lager, wat verder zal dalen tot 3 procent in 2026. Vanaf 2024 komt er bovendien minder geld binnen van de Nederlandse Zorgautoriteit, die de normatieve huisvestingscomponent met 8 procent verlaagt. Dit betekent dat zorgorganisaties minder geld ontvangen om de huisvesting van zorgbehoevenden te bekostigen.
Volgens BDO moet de overheid minder snel nieuwe maatregelen doorvoeren, hun rekenmodellen aanpassen aan de actuele situatie en constructies als de inhuur van zzp’ers ontmoedigen. Zulke constructies zijn volgens het bureau één van de redenen voor het hoge ziekteverzuim in de zorg.