‘Mijn vader heeft zijn leven lang in de mijn gewerkt’

Mijn ouders Voor deze serie sturen lezers foto’s van hun ouders in. Deze keer stuurde Roeland Dreissen (1950) een foto zijn ouders John Dreissen (1904-1980) en Madeleine Dreissen-van den Eelaart (1914-2005). Op de foto staand, midden en rechts.

‘Op deze foto komen mijn ouders uit de mijn Laura & Julia in Eygelshoven, Limburg. Mijn vader heeft daar gewerkt vanaf zijn afstuderen aan de Technische Hochschule in Aken. Hij kwam uit Heerlen en mijn moeder uit de Randstad, haar familie had een destilleerderij in Schiedam.

Mijn ouders hebben elkaar op een bijzondere manier ontmoet. Mijn vader zat in 1944 in Tilburg met een vriend in de trein, toen hij op het perron een leuke, aantrekkelijke vrouw zag lopen. Hij stootte zijn vriend aan en wees hem op haar. „Ik weet wie dat is”, zei zijn vriend. „Madeleine van den Eelaart uit Schiedam.” Mijn vader heeft toen mijn moeder een brief geschreven.

Het zuiden was in die tijd al bevrijd maar het noorden, boven de rivieren, was nog bezet. Mijn moeder was dus op haar qui-vive, in de oorlog moest je oppassen met vreemden. Maar zij had een Limburgse vriendin die beweerde dat alle Limburgers elkaar op de een of andere manier kenden, er liep altijd wel ergens een lijntje. Dus liet mijn moeder de met de brief meegestuurde foto zien aan die vriendin. Die reageerde verbaasd én enthousiast: „Maar dat is John Dreissen, een hele leuke vent!” Mijn moeder wist toen genoeg en heeft mijn vader teruggeschreven. Ze leefden op dat moment nog in twee verschillende werelden, bezet en bevrijd. Toch is het mijn moeder later dat jaar gelukt van Schiedam naar Eygelshoven af te reizen, al sporend en liftend in een jeep met Canadezen. Daar stond zij, onaangekondigd, bij mijn verbaasde vader voor de deur. Mijn vader was 40 en mijn moeder 10 jaar jonger. In 1945 zijn ze in Schiedam getrouwd.”