‘Fossiele subsidies bedragen jaarlijks 39,7 tot 46,4 miljard euro’

Klimaat Klimaatminister Jetten heeft laten berekenen met hoeveel geld de overheid het gebruik van fossiele subsidies jaarlijks aanmoedigt. De uitkomst is volgens NOS en ANP 39,7 tot 46,4 miljard euro.
Activisten bij de eerste van een serie blokkades van Extinction Rebellion, vorige zaterdag.
Activisten bij de eerste van een serie blokkades van Extinction Rebellion, vorige zaterdag. Foto Hedayatullah Amid

De Nederlandse overheid besteedt jaarlijks 39,7 tot 46,4 miljard euro aan belastingvoordelen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat blijkt volgens de NOS en persbureau ANP uit berekeningen die demissionair minister Rob Jetten (Klimaat, D66) op Prinsjesdag gaat publiceren. Het bedrag is nog hoger dan de laatste onofficiële schatting, die uitkwam op 37,5 miljard euro per jaar.

Momenteel blokkeert klimaatbeweging Extinction Rebellion elke dag het begin van de A12 in Den Haag om te eisen dat het kabinet fossiele subsidies afschaft. Vrijdag hield de politie opnieuw honderden klimaatactivisten aan. Wereldwijd gingen deze vrijdag tienduizenden mensen de straat op om tegen het gebruik van fossiele brandstoffen te protesteren.

Ook klimaatminister Jetten wil de fossiele subsidies afschaffen. Een berekening van het totaalbedrag is volgens hem een stap in die richting. Tegen de Tweede Kamer zei hij begin deze maand dat hij planbureaus heeft gevraagd te toetsen of de berekeningen kloppen, „zodat we niet meer in een welles-nietesspel terechtkomen over wat het bedrag is”.

‘Stap voor stap’

Waar de miljarden precies heen gaan, is nog niet bekend. Wel schrijft ANP dat zo’n 17 miljard is vastgelegd in internationale verdragen of EU-richtlijnen. Dat maakt afschaffing ingewikkelder.

Zoveel haast als Extinction Rebellion heeft de klimaatminister niet. Hij heeft naar eigen zeggen ook „impactanalyses” laten uitvoeren waaruit bijvoorbeeld moet blijken wat de gevolgen zijn voor de werkgelegenheid als bepaalde regelingen verdwijnen, en of de CO2-uitstoot in zulke gevallen niet naar het buitenland wordt verplaatst.

„Alle fossiele fiscale voordelen zullen moeten worden afgebouwd”, zei Jetten in de Tweede Kamer. „Stap voor stap, op een ordentelijke en verstandige manier.”

Lees ook Fossiele subsidies kosten elk jaar meer dan het hele Klimaatfonds