‘Disney-diplomatie’ moet de broze band tussen VS en China verbeteren

Analyse

Minister VS in China Met haar bezoek aan China wil de Amerikaanse handelsminister Raimondo ‘blijven praten’, maar niet over de techoorlog.

De Amerikaanse handelsminister Gina Raimondo bezocht woensdag Disneyland in Shanghai.
De Amerikaanse handelsminister Gina Raimondo bezocht woensdag Disneyland in Shanghai. Foto Andy Wong/Pool via Reuters

„Het hacken van mijn e-mail helpt niet echt om het vertrouwen tussen onze landen te herstellen.” Met dit understatement schoof de Amerikaanse handelsminister Gina Raimondo deze week aan tafel tijdens een meerdaags bezoek aan China, waarin ze onder meer haar Chinese ambtgenoot Wang Wentao en premier Li Qiang sprak.

Afgelopen zomer was Raimondo’s mailbox het doelwit van hackers die vanuit China opereerden, volgens de experts van Microsoft die de computerinbraak ontdekten. Klagen over hackers was echter niet het doel van haar bezoek, vertelde Raimondo woensdag tijdens een persconferentie vanuit Shanghai.

Raimondo’s reis past in een reeks bezoeken van de regering-Biden, van achtereenvolgens de minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, minister van Financiën Janet Yellen en klimaatgezant John Kerry.

De handelsminister was in China om de verkilde relatie tussen de twee grootmachten „te stabiliseren en de communicatie open te houden”. De nadruk lag daarbij niet op cruciale grondstoffen of geavanceerde technologie, maar op ‘onschuldige’ Amerikaanse bedrijven die in China investeren, zoals Disney.

Heet hangijzer

Raimondo bezocht in Shanghai een Disney-pretpark en wees op alomtegenwoordige koffieshops van Starbucks in Shanghai. Met de export van zulke artikelen naar China is niets mis, benadrukte Raimondo. „Die handel moeten we stimuleren.” Ze bezocht ook een vestiging van vliegtuigfabrikant Boeing. Volgens Raimondo dwarsboomt de Chinese overheid een grote levering van vliegtuigen.

De minister wees in Shanghai op de alomtegenwoordige koffieshops van Starbucks

China en de VS kwamen overeen een werkgroep op te richten die commerciële conflicten tussen de twee landen op reguliere basis moet bespreken. Daarbij wordt het hete hangijzer, het afschermen van strategische chiptechnologie uit het Westen, gemeden. „We zijn niet van plan die regels te veranderen of erover te onderhandelen”, zei Raimondo. „De Verenigde Staten zullen geen enkele concessie willen doen op het gebied van nationale veiligheid.”

Lees ook: Waar blijft het door de VS zo gewilde techfront tegen China?

De regering-Biden legde in oktober 2022 strenge exportbeperkingen op aan hoogwaardige chiptechnologie die voor China bestemd is. De angst bestaat dat China superieure technologie ontwikkelt, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, cyberoorlogsvoering en militaire capaciteit. China ziet deze Amerikaanse maatregelen als oneerlijke concurrentie en diende daarover een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie.

Nederland en Japan voerden naar Amerikaans voorbeeld ook beperkingen in op de export van chipmachines. Die regels gelden volgens de aankondiging van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse handel vanaf 1 september. Bedrijven als ASML en ASM kunnen dan enkele van hun machines niet meer leveren aan Chinese chipfabrieken.

China reageerde op die voornemens door de export van germanium en gallium te beperken. Deze grondstoffen zitten in chips, zonnepanelen en elektrische auto’s. Daarnaast deed China de geheugenchips van de Amerikaanse chipfabrikant Micron in de ban. Vervolgens kondigden de VS beperkingen aan op investeringen in hoogwaardige technologie in China. Zo schuiven de frontlinies in de techoorlog steeds verder op.

Lees ook: Weren van Amerikaans Micron is Beijings tegenzet in chipoorlog

Escalatie voorkomen

De twee grootste economieën ter wereld zijn sterk met elkaar verweven maar hun politieke systemen groeien uit elkaar. Zowel China als de VS hebben er baat bij om verdere escalatie te voorkomen. Amerikaanse techbedrijven zijn sterk afhankelijk van de Chinese afzetmarkt. Zo behaalt chipfabrikant Intel meer omzet uit China dan uit de VS en Apple haalt ongeveer een vijfde van zijn omzet uit China.

De Chinese economie gaat op dit moment zwaar gebukt onder een vastgoedcrisis. De gehoopte opleving na de coronacrisis bleef uit en werkloosheid loopt op. China introduceerde deze zomer een plan om het aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders, maar daar is weinig van te merken. Amerikaanse bedrijven beklagen zich over het slechte lokale investeringsklimaat: hun intellectueel eigendom wordt onvoldoende beschermd en de Chinese bedrijven genieten staatssteun.

Grote Amerikaanse bedrijven verplaatsen een deel van hun productie in China naar ‘bevriende’ landen. Maar het is onmogelijk om de omvangrijke Chinese elektronicaindustrie volledig te omzeilen. Zo’n ontkoppeling is in de ogen van Raimondo ook onwenselijk. De economische afhankelijkheden helpen conflicten te voorkomen, bijvoorbeeld over Taiwan: in Chinese ogen een afvallige provincie, voor de rest van de wereld een onmisbare leverancier van chips.