‘De baby is als een enorm cadeau in m’n schoot geworpen’

Spitsuur Caroline Walenkamp (37) kwam er deze winter achter dat ze zwanger was. Als zzp’er zonder relatie gaf dat best even wat zorgen. Maar nu lijkt de rust weergekeerd.

Caroline Walenkamp in haar huis in Oegstgeest.
Caroline Walenkamp in haar huis in Oegstgeest. Foto David Galjaard

„Begin juni werd ik op een zaterdag wakker en besefte ik: hee, ik heb niks te doen vandaag. Dat was een kantelpunt na een periode waarin mijn agenda echt overstroomde. Er is zo’n uitspraak van Benjamin Franklin: if you want something done, ask a busy person. Ha, er is geen citaat dat méér van toepassing kon zijn op mijn leven dan dat.

„Afgelopen november was ik in mijn eentje thuis en was ik twee dagen over tijd, terwijl ik normaal heel regelmatig ben. Ik dacht nog luchtig: laat ik anders eens een zwangerschapstest doen. Die bleek positief. Een shock, want dat was helemaal niet gepland. De vader was toen al niet meer in beeld; iemand met wie ik kort contact had gehad een paar weken daarvoor. Ik weet nog dat ik uit pure verwarring de huisarts belde, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is als je ontdekt dat je zwanger bent. Ik wist gewoon even niet wat ik moest doen.

„Uiteindelijk heb ik een collega gebeld. Zij zei: Caroline, qua liefde voor het kind zit het goed bij jou en praktisch regel je het wel. Zo heb ik uiteindelijk dit avontuur gewoon maar omarmd.

„Het was snel duidelijk dat de vader geen rol wilde spelen in de opvoeding. Toch heb ik niet getwijfeld of ik het wilde houden. Ik heb twee zussen die allebei drie kindjes hebben: na zes baby’tjes in mijn armen te hebben gehad, weet ik dat ik dat wel kan. En verder past het alleenstaandemoederschap gek genoeg wel bij mijn leven. Allebei mijn ouders leven niet meer. Mijn vader overleed toen ik elf was, mijn moeder was toen al ziek; ze had MS, waaraan ze later ook overleed. Dus ik ben van jongs af aan zeer zelfredzaam. Over de zwangerschap heb ik uiteindelijk gedacht: als het universum wil dat dit zo gebeurt, dan heeft het kennelijk zo moeten zijn.

„Als ik nu terugdenk aan de periode sindsdien, is dat als één roes. Een totale rollercoaster. Ik moest vooral een hoop praktische zaken regelen, met als grootste agendapunt: een nieuw huis vinden. Ik woonde toen namelijk nog in mijn huurhuisje van 35 vierkante meter in hartje Leiden. Daar kon ik onmogelijk blijven wonen.

„Verder ben ik freelancer: ik werk als eindredacteur voor verschillende bladen en tv-programma’s. Dus wist ik dat ik straks minimaal vier maanden zonder inkomen kom te zitten. Daarom ben ik meteen als een gek klussen gaan aannemen om maar geld te verdienen. Ik werkte alle avonden en weekenden, moest de ingewikkeldste cijfers aanleveren om een hypotheek te kunnen krijgen en was tussendoor natuurlijk ook nog zwanger – met alles wat daarbij komt kijken. In die periode heb ik me wel vervelend gevoeld. Ik dacht: ik maak mijn kind nog ziek met al die stress.

„Toen ik uiteindelijk een huis vond in Oegstgeest en het financieel was geregeld, viel er een last van mijn schouders. Sindsdien zit ik in wat rustiger vaarwater, gelukkig. Het extra werk aannemen was achteraf gezien een beetje een paniekreactie. Want ik heb een bescheiden financiële buffer om op te teren, krijg een klein bedrag van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering en dan nog de zzp-zwangerschapsuitkering van de overheid: zo’n 900 euro per maand. Dat is niet genoeg om van rond te komen, maar het is fijn dat het bestaat.

„Ik heb ook ontzettend veel steun van mijn twee zussen: zonder hen weet ik niet hoe ik het allemaal had moeten doen. Ze gaan mee met afspraken in het ziekenhuis en helpen straks ook met de zorg voor het baby’tje. Mijn tweelingzusje woont hier vlakbij in Leiden. We hebben afgesproken dat ik rond de bevalling daar een week of zes ga wonen. Zij vindt het alleen maar leuk, net als haar man die als een broer voor me is en hun drie kinderen van twee, drie en vijf. Ik vind het een fijn idee dat mijn kindje zo toch opgroeit met een soort van broertjes en zusjes om zich heen.

„Kijk, normaal gesproken heb je in het gunstigste geval twee ouders, twee schoonouders en een partner die bij kunnen springen. Die heb ik alle vijf niet. Dus het is voor mij wel een grote uitdaging om het toch allemaal te organiseren. Je moet een netwerk hebben en dat zijn bij mij gelukkig mijn twee zussen die allebei in de buurt wonen. Zij zijn echt goud waard.”

Workaholic

„Qua werk scheelt het dat ik sinds corona bijna altijd vanuit huis kan werken. Daardoor kan ik straks een stuk makkelijker mijn zoontje naar de opvang brengen en halen. Verder hoop ik dat door hem mijn werk en privé iets beter in balans komen, want ik ben nogal een workaholic. Ook omdat ik het leuk vind hoor, maar werk en privé waren de laatste jaren in de verhouding tachtig-twintig zo ongeveer. Iets meer richting fifty-fifty zou fijn zijn.

„Donderdag wordt mijn vrije dag. Die andere vier dagen werk ik overdag, en dan nog een vijfde dag in de momenten daaromheen. Anders red ik het financieel niet. Daar merk je wel aan dat de maatschappij niet is ingericht op alleenstaande ouders: ik verdien prima, maar met mijn vaste lasten van een hypotheek, de vve, de kinderopvang, de auto, et cetera, red ik het niet ruim. Ik zou niet weten hoe je dit zou moeten doen als alleenstaande juf bijvoorbeeld.

„Maar dit verhaal moet geen klaagzang worden, hoor. Ja, het is druk en soms zwaar, maar ik omarm het ook ten volle. Ik zie deze situatie als een enorm cadeau en groot avontuur dat ik op mijn 37ste in mijn schoot geworpen krijg. En sinds ik een beetje ben geland qua praktische zaken, komt er ook ruimte om te filosoferen over de mooie momenten die eraan komen. Het beeld dat ik straks bij mijn tweelingzusje aan tafel zit voor het eten, met haar gezin en mijn kindje erbij – o, daar word ik heel gelukkig van als ik daar aan denk.”

Caroline is begin augustus bevallen van haar zoontje Benjamin.

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar [email protected]