‘Bij de vrouwen zien we veel meer voetbal en minder agressie en theater op het veld’

Reportage

De vrouwenfinale van de Champions League werd zaterdag in Eindhoven gespeeld. Een voorproefje voor het WK 2027?

Fans vooraf aan de Champions League Finale tussen Wolfsburg en Barcelona.
Fans vooraf aan de Champions League Finale tussen Wolfsburg en Barcelona. Foto Merlin Daleman

Veel vlaggen, liederen waarin Catalonië en Spanje („puta, puta”) de hoofdrol spelen en meer dan genoeg bier om de warmte te trotseren. De fans van Barcelona hebben aan het begin van de zaterdagmiddag hun stek in het centrum van Eindhoven wel gevonden: voor de deur van het hotel waarvandaan het team straks naar het Philips-stadion vertrekt. Af en toe moeten de honderden supporters even inschikken om de stadsbus van lijn elf te laten passeren.

„Een mooi feest”, zeggen Mirreia en Marcos uit Barcelona. Ze volgen de favoriet voor de finale van de Champions League al jaren. Op het mannenvoetbal is het stel een beetje uitgekeken. „In de vrouwencompetitie kan je voor 20 euro een kaartje krijgen, bij de mannen is dat zeker het dubbele”, zegt Marcos. „En nooit zijn er problemen, dat telt voor ons ook.”

Vorig jaar was het stel nog in Turijn, waar Barcelona de beker aan Olympique Lyonnais moest laten. Tegen VFL Wolfsburg hopen ze op meer succes. „Maar dit is sowieso een mooie dag”, zegt Mirreia, „bij de vrouwen zien we veel meer voetbal en minder agressie en theater op het veld”.

lees ook: Vrouwen FC Barcelona mogen zich met recht de koninginnen van Europa noemen

Veel vlaggen, en liederen waarin Catalonië en Spanje de hoofdrol spelen.
Foto Merlin Daleman

Uitverkocht stadion

Op een afstandje staan Júlia en Carla uit het Spaanse Balaguer te kijken naar het gefeest. „We hebben in november al kaarten gekocht. Ook al was Barça eerder uitgeschakeld, dan hadden we nog een leuke dag gehad”, zegt Carla. Tot hun vreugde merken zij dat vrouwen ook na hun zestiende tegenwoordig in Spanje competitief kunnen blijven voetballen. „Als je niet tot de top behoorde, zoals wij, stopte je op je zestiende”, zegt Júlia. „Nu zijn er, naast jeugdteams, veel meer elftallen.”

Vanuit het Eindhovense centrum vormt zich een uur voor de wedstrijd een lang lint van Duitse, Spaanse en ook veel Nederlandse fans richting het stadion. Voor het eerst is de Europese bekerfinale met bijna 35.000 toeschouwers uitverkocht. „Daaraan zie je ook wel de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal”, zegt stadiondirecteur Sjors van den Boogaart desgevraagd. „Die Europese finale werd een paar jaar geleden in stadions met, zeg, 14.000 plaatsen gespeeld.”

Van den Boogaart merkt in de voorbereiding van de wedstrijd weinig verschil met die van de mannen. „De UEFA benadert het vergelijkbaar. Het risicoprofiel is laag, maar qua omvang, media en veiligheid is de aanpak vergelijkbaar. Ik begreep dat deze vrouwenfinale wat sponsoring betreft groter is dan de afgelopen week gespeelde mannenfinale van de Europa League.”

Meer vrouwen, maar ook meer kinderen. Daar hebben we het assortiment van de catering op aangepast

Jeugdig publiek

Je trekt wel een ander publiek, zegt Van den Boogaart. „Meer vrouwen, maar ook meer kinderen. Daar hebben we het assortiment van de catering op aangepast.” En dat het bij PSV vertrouwde Bavaria deze middag is ingeruild voor het internationale Heineken heeft niets met het jeugdige publiek te maken. „De UEFA neemt zijn eigen sponsors mee.”

Voor Frauke uit het noord-Duitse Kiel is het vooral belangrijk om „probleemloos”, naar voetbal te kijken. De sfeer bij de topwedstrijden is anders bij vrouwen. „Buiten het stadion, maar ook op het veld”, zegt ze als ze met een groep vriendinnen richting de PSV-laan loopt. „Ik vergelijk het vaak met mannenhandbal, wat in Duitsland ook een grote sport is. Een harde sport, maar de beslissing van de scheidsrechter wordt gerespecteerd. Dat is bij mannenvoetbal niet meer zo. Zeer ergerlijk.”

Foto Merlin Daleman

Dirk Meijer noemt zich een trotse bewoner uit Wolfsburg, terwijl hij op zijn vriend wacht die een plekje voor zijn fiets zoekt. „Ik volg zeker ook de mannen in de Bundesliga, daar zijn we in Wolfsburg eveneens trots op, maar ik merk wel dat er een omslag gaande is. Meer en meer mensen waarderen de harmonieuze sfeer bij het vrouwenvoetbal, er zijn ook veel meer gezinnen in het stadion.” Onder de Nederlandse bezoekers in Eindhoven zijn ook veel jeugdteams aanwezig. Met name Ajax-vrouwen. „Een cadeautje van onze sponsor”, zegt een speelster van Jong Ajax die deze middag Barcelona met 3-2 zal zien winnen.

Kandidatuur WK

Een probleemloze voetbalmiddag, maar zeker ook een goede indruk maken op de UEFA, is voor stadiondirecteur Van den Boogaart prioriteit. „Dit is voor ons een heel mooi visitekaartje voor de ambitie van Nederland om met Duitsland en België het WK voor vrouwen in 2027 binnen te halen. Voor de contacten met de UEFA werkt dit goed, ook voor PSV.”

De kandidatuur voor het WK speelt ook voor de gemeente een rol. Niet alleen dat de drie landen het kampioenschap binnen slepen, maar zeker ook dat het PSV-stadion over vier jaar een prominente rol speelt. „Met deze finale geeft Eindhoven haar visitekaartje af als speelstad voor het WK Vrouwenvoetbal 2027”, zegt ook wethouder Maes van Lanschot (sport). Hij moest vorige maand de raad meedelen dat de organisatie van de finale de stad door wat tegenvallers 170.000 euro kost, in plaats van de begrote 100.000.

Deze financiële tegenvaller lijkt in ieder geval deze zaterdag niet te drukken op het humeur van burgemeester Dijsselbloem. Hij komt een uurtje voor het begin van de finale in zijn eentje aanlopen. „Ik kom net uit de stad, wat een fantastische sfeer”, lacht hij.